SON DAKİKA

“İZMİR’DE 3 BİN 800 KİŞİ ORGAN NAKLİ BEKLİYOR”


Ege Üniversitesi’nde organ bağışına dikkat çekmek amacıyla 2. Organ Bağışı ve Nakli Sergisi “İyilik-Sağlık” açıldı.

Organ ve Doku Bağışı Haftası etkinlikleri çerçevesinde İzmir İl Sağlık Müdürlüğü önderliğinde Bornova İlçe Sağlık Müdürlüğü tarafından Ege Üniversitesi ve Kuzey Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği katkılarıyla, Ege Üniversitesi Prof. Dr. Yusuf Vardar MÖTBE Kültür Merkezi’nde “İyilik-Sağlık” adlı 2. Organ Bağışı ve Nakli Sergisi açıldı.

Sergi açılışına Bornova Kaymakamı Mustafa Gündoğdu, Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cüneyt Hoşcoşkun ve İzmir İl Sağlık Müdürü Dr. Ayhan İzzettinoğlu katıldı. Sergi sonrasıEge Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sait Eğilmez’in ekibinden oluşan Korneanın Sesi, organ bağının önemini vurgulamak adına konser verdi.

Açılış konuşmasını yapan sergi operatörü Necla Göyer,“İyilik-Sağlık” adını verdiğimiz sergide organ naklinin neresinde iyilik var derseniz nakile katkı sağlayan herkesin içinde iyilik var” dedi.

“İZMİR’DE ORGAN NAKLİ BEKLEYEN KİŞİ SAYISI 3.800”

Organ Haftası nedeniyle burada bulunduklarını belirten İl Sağlık Müdürü Dr. Ayhan İzzettinoğlu; “Organ bağışı çok önemli bir konu. Biz bu konuyu sadece bir hafta değil bütün bir yıl ele almalıyız. İnsanlara en mutsuz anlarında yol göstermek, ışık olmak maddi ve manevi olarak çok güzel bir duygu. Yıl boyunca otuz ilçemizde farklı faaliyetlerle bu konuyu ele alıyoruz. İzmir 4 yıldır bağış sayısında birinci şehir. Umarız donör sayısında da istediğimiz sayıya ulaşırız. Sağlık Bakanlığı’nın bünyesinde 9 koordinasyon merkezi hizmet vermekte ve yıl boyunca organ bağışı ve nakil konusunda halkımızı bilgilendirmekte. İzmir’de organ naklini bekleyen kişi sayısı3 bin 800, Türkiye genelinde ise 25 bin’in üzerinde. Bu kadar kişi beklerken her gün 5 kişi sadece organ nakli sırasından dolayı hayatını kaybediyor. İyilik bizim dinimizde de olan bir şey. Biz toplum olarak el uzatmayı severiz ancak bizim birinci gayemiz sağlıklı yaşamı öğretmektir. Sağlıklı yaşayan bir birey organ nakline ihtiyaç duymaz. Karşıyaka’da organ bağışı hatıra ormanımız var. Kurumlara tebrik yolladığımızda o kurum adına 5 fidan dikerek organ bağışına dikkat çekiyoruz. Her konuda yanımızda olan Ege Üniversitesi’ne şükranlarımı sunuyorum.Emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum.”  Dedi.

“SAĞLIK ALANINDA GELİŞMİŞ ÜLKELER SEVİYESİNDEYİZ”

Organizasyonda emeği geçen herkese şükranlarını sunan Bornova Kaymakamı Mustafa Gündoğan ise  “Organ nakli konusunda önemli adımlar atıyoruz. Ülkemiz sağlık alanında çok önemli mesafeler kaydetti. Gelişmekte olan ülkeler arasında olsak da sağlık alanında gelişmiş ülkeler seviyesinde olduğumuz biliniyor. Ancak hala başaramadığımız alanlar da var; bunlardan birisi organ nakli.Yabancı ülkelerde bu oran çok yüksek ama kadavradan nakil oranı yüksek. Biz canlıyken organ bağışlamayı seviyoruz, böyle bir tezatlık var. Bu konuda sağlık teşkilatımızın ve diyanetimizin sorumluluğu var fakat en büyük etken bilgi eksikliği veya yanlış bilgi. Kimisi organlarının canlıyken alınacağını sanıyor, beyin ölümünün veya bitkisel hayatın ne olduğunu bilmiyor. Bizde bunları anlatmaya çalışıyoruz. Bu yanlışların düzeltilmesi gerektiğini hissettik ve bu yönde çalışmalar başlattık. Arkadaşlarımız halkı bilinçlendirmek adına sunumlara gidiyor, toplantılar yapıyor. Dün aldığım bilgilere göre 81 etkinlik gerçekleştirmişiz. Mayıs ayından bu yana ilçe sağlık olarak 829 organ bağışçısı edinmişiz. Sağlık yönünden güçlü bir altyapımız var dolayısıyla bu gücümüzü daha da ileri götürmek istiyoruz. Arkadaşlarıma farkındalık yarattıkları için çok teşekkür ediyorum” diye konuştu.