Ömer Faruk’un Diş Buğdayı
Diş buğdayı çok eski bir adet olmasına rağmen günümüzde de yaygın olarak yapılmaya devam ediyor.
Son zamanlarda Ödemiş'te de büyük ilgi duyularak yapılan diş buğdayı renkli görüntülere yer veriyor. Son olarak Ödemişli Sevcan-Mustafa Bardakçı çifti de biricik oğulları Ömer Faruk’un diş buğdayını yaptı. Aile, oğlu Ömer Faruk’un çıkan ilk dişini kutlamak amacıyla diş buğdayı düzenledi.
İlk dişini kutlamak amacıyla yapılan diş buğdayında diş şeklinde pasta misafirlere ikram edildi.
Bununla birlikte diş şeklindeki yapılan süslemelerde diş buğdayına gelen misafirlerin ilgisini çekti. Parti havasında geçen bu kutlama ile unutulan gelenek olan diş buğdayı ne kadar güzel ve pozitif bir gelenektir ki günümüzde tekrar canlanmayı başardı
.
Diş buğdayı nedir, nasıl yapılır?
Çocuğun ilk dişi görüldükten kısa bir sure sonra buğday kaynatılır. Şeker, ceviz, badem, fındık, fıstık, kuru incir üzüm gibi malzemeler eklenir. Konu komşu, hısım akraba toplanılır.
Kaynatılan buğday bir tepsiye yayılır. Tepsinin etrafında toplanan davetliler şarkı, türkü ve maniler eşliğinde bu buğdaydan yerler. Daha sonra da buğdaydan bir avuç alınıp diş çıkaran çocuğun başına serpilir. Böylece, çocuğun diğer dişlerinin serpilen buğdaylar kadar kolay çıkacağına inanılır.
Bazı yörelerde serpilen buğdayların çocuğun omuzlarında kalan kısmı bir ipe dizilir ve kurutulduktan sonra boynuna asılır.
Çoğu zaman adete eklemeler yapılıp çocuk bir masanın üzerine oturtulur. Sonra etrafına kalem, cetvel, derece, kitap, kolye gibi malzemeler koyulur. Çocuğun ilk olarak uzandığı malzemeyle ilgili bir meslek seçeceğine inanılır.