SON DAKİKA

''Süper Ay'ı'' Süper Sanıp Korkmayın


Ay'ın Dünya'ya en yakın konumda bulunacağı 'Süper Ay' tabiriyle ifade edilen gök olayı, 17 Kasım’a kadar gerçekleşecek. NASA'nın yaptığı açıklamada, sadece 2016'nın değil, aynı zamanda 21. yüzyılın da en yakın dolunayı olduğu belirtildi.


Ay’ın, 25 Kasım 2034'e kadar Dünya'ya bu yakınlığa gelmeyeceği ve dolunayın 68 yıl sonra ilk kez yüzde 14 daha büyük ve yüzde 30 daha ışıklı görüleceği bildirilirken Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü Başkanı Prof. Dr. Varol Keskin konuyla ilgili açıklamada bulundu.


‘’Ayın Hem Dünyaya Yakın Hem de Dolunay Olması Doğa Olaylarını Tetiklemez’’


Kasım ayında gerçekleşen Ay'ın Dünya'ya yakın olma durumunun, diğer gerçekleşen dolunaylarla arasındaki farkın gözle görülecek bir şekilde olmadığını söyleyen Prof. Dr. Keskin, “Süper Ay”ın sadece bir gün sürmeyeceğini söyledi. Prof. Dr. Varol Keskin, “ Süper Ay olayını çok kısaca tanımlayalım. Ay'ın yörüngesi Güneş Sistemi'ndeki diğer gezegenler gibi elips bir yörüngeye sahiptir. Ay'ın yörüngesine bakarsak, odaklarından birinde Dünya'nın olduğu bir yörüngeye sahiptir. Belirli zaman aralıklarıyla elips yörünge içerisinde Ay, odağa yaklaştıkça daha hızlı hareket eder. Dolayısıyla da ya daha uzağa gidiyor ya da daha yakına geliyor.


İşte en yakına geldiği zaman da dolunaya denk gelirse, sosyal medyada söylenen haliyle, 'Süper Ay' haline geliyor. Dolunay, bilindiği üzere, her ay görünüyor; yakın olma hali ise 14 ayda bir gerçekleşiyor. Yapılan çalışmalar Süper Ay'ın doğa olaylarıyla bir ilgisi olmadığını gösteriyor. Tesadüfi olan doğal afetler olabilir, bunlar sadece tarihlerin denk gelmesidir.


Kısacası Süper Ay dediğimiz olay, hem Ay'ın bize en yakın olduğu konumda hem de dolunay konumunda olması durumudur. Aslında dolunay olmadan da Ay bize yakın konumda olabiliyor sadece dolunay haline denk gelmiyor. Ben bir gökbilimci olarak 'Süper Ay' tanımını pek sevmiyorum
 açıkçası" dedi.