21 Aralık'ta Neden Nar Kırılır
Bugün 21 Aralık ve bugün en uzun gece yaşanacak. Kışın başlangıcı olarak kabul edilen bugünden sonra geceler kısalacak ve günler uzayacak.
Bugün dünyanın pek çok yerinde ve pek çok kültürde kışın ilk günü sayılan 21 Aralık. Türkiye’nin bulunduğu kuzey yarım kürede 21 Aralık gecesi yılın en uzun gecesidir. Kış gündönümü denen bu günde güneş ışıkları Oğlak Dönencesi’ne dik gelir ve bugünden itibaren günler uzamaya geceler kısalmaya başlar.
Google, yılın en uzun gecesi olacak bu günü ana sayfasına taşıdı ve nar kırma geleneğine dikkat çekti.
Nar Kırma Geleneği Nedir?
21 Aralık'ın gelişiyle birlikte gündeme gelen bir diğer kavram, "nar kırma" geleneği oldu. Peki, nar kırma geleneği nereden geliyor? Genellikle 21 Aralık'ta gerçekleşen nar kırma geleneği yılbaşından önce yapılan bir gelenektir. Geleneğe göre, kırılan nar ne kadar patlarsa, taneleri ne kadar geniş ve uzak alana yayılırsa, bereket ve bolluğun evde o kadar çok bulunacağına inanılır. Şifa olarak kullanılan aynı zamanda bolluk, bereket ve doğurganlığı temsil eden narın tarihi Antik Yunan’a dayansa da Eski Mısır için de önemli bir besindir. Eski Mısır'da din adamları tarafından kutsal sayılan narın taneleri yaşamın sembolü olarak görülür.
Her yıl 21 Aralık'ta akıllara gelen nar kırma geleneği hem bizim topraklarımızda, hem de dünyada pek çok bölgeye yayılan tatlı bir inanıştır. Kış gündönümünün meyvesi olarak anılan nar, her ülke için farklı anlamlar içerse de pozitif duyguları anımsatır. Örneğin Musevilik'te kutsallık, bolluk ve doğurganlık olan nar, Hıristiyanlık'ta sonsuz hayat ve kıyamet günü sembolü. Budizm'de hayatın tüm olumlu etkilerinin toplandığı öz olarak resmedilirken evinde nar olanlar kötülükten uzak kalır, berekete kavuşur. Ve son olarak İslamiyet'te de nara rastlıyoruz. Kuran-ı Kerim'de Enam suresi 99 ve 141. sureler ile Rahman suresi 68. ayette olmak üzere üç yerde nardan bahsedilmektedir.