Başkan Şerif Naz Sektörü ve 2016’yı Değerlendirdi
Ödemiş Sarraflar, Saatçiler ve Kuyumcular Odası Başkanı Şerif Naz, 1991’den bu yana kurucu başkan olarak yer aldığı görevinde sektörün en doğru ve güvenilir değerlendirmesini yapacak isimlerin başında geliyor.
2016’da Ödemiş’teki sarraflık ve kuyumculuk sektörlerinde nasıl bir tabloyu geride bıraktığımızın ve 2017’de beklentilerin neler olduğunu görüştüğümüz Şerif Naz; nazik, mütevazı ve işinin ehli yapısıyla bizi konuk etti.
“Altına olan yatırım fiyatların yükselmesinden ziyade buranın yapısına bağlı. Ödemiş ekonomisi tarım, hayvancılık ve süte dayalı bir ekonomi olduğundan tarımın, hayvancılığın ve sütün para ettiği yıllarda altın fiyatları yükselse de alışverişlerde belirli bir şekilde düşüş ve azalma olmaz. Tarımın ve hayvancılığın kötü gittiği yıllarda altın fiyatları düşse de yerinde de saysa alışverişlerde gözle görülür bir durgunluk her zaman olur. Fiyatların yükselmesi alışverişi biraz da olsa etkilese bile yükselmenin cazibesiyle bu aradaki fark kapanıyor ve öyle çok fazla etkilemiyor. Örneğin tarımın ve hayvancılığın iyi gittiği yıllarda düğün alışverişleri daha zengin oluyor. Kötü gittiği yıllarda ise düğünlerde bir eksiklik olmasa da takılan takılarda bir eksiklik oluyor. Her şeyde olduğu gibi ana kanal paranın piyasada bol olduğu zamanlar alışverişler daha güzel oluyor. Tabi fiyatların çok aşırı yükselmesi de alışverişlerde biraz da olsa durgunluk yaratıyor.” değerlendirmesinde bulunan Naz,sarraflık mesleğine başlamak isteyenler için iş eğitiminin ne kadar büyük önem arz ettiğini de vurguladı.
“Sarraflık mesleğini yapmak isteyenler eskiden çıraklık eğitim kanunları çıkmadan önce sadece bir oda kaydıyla sarraf olabiliyorlardı. Çıraklık eğitim yasaları çıktıktan sonra, çıraklık meslek eğitim okullarında çıraklıktan başlayarak kalfalık ve sonra ustalık sınavlarından geçerek ustalık belgesi alıyorlar. Ustalık belgesi olmayan kişiler sarraf ve kuyumcu olamıyorlar. Bu belgeleri alırken meslek okuluna devam ediyorlar, yıl ortası ve yıl sonunda ise odamızdan da katılan kişiler ve okuldaki öğretmenler gözetiminde yapılan sınavlar neticesinde belgeleri veriliyor. Bu belgeler olmadan sarraf ve kuyumcu dükkanı açılamıyor.” diyen Naz’a Sarraflar, Saatçiler ve Kuyumcular Odası’nın çalışma sistemini de sorduk.
Naz bu konuda yaptığı bilgilendirmede ise; “ Odamız her gün meslektaşlarımıza tavsiye edilen fiyatları bildiriyor. Bu tavsiye edilen fiyatlar doğrultusunda esnaflarımız alışverişlerini yapıyorlar. Odamıza İzmir ve İstanbul’dan gelen tüm toptancıların pazarlamak istediği ürünler önce odamız tarafından firmaların doğru olup olmadığı, patentlerinin doğru olup olmadığı konularında diğer odalardan ve ticaret odalarından öğrenilerek ilk etapta doğruluğu tespit edilir. Bu doğruluğu tespit edilen firmaların pazarlamak istediği ürünlerinin ayar ve analizlerini oda olarak yaptırarak, eğer uygunlarsa bu firmaların ellerine Ödemiş esnafına satış yapabilirsiniz kartı veriyoruz. Esnafımız bu kartı olmayan firmalardan alışveriş yapmıyor. Bu anlamda Ödemiş’te satılan altın ve mücevheratın güvenilir olması için oda olarak elimizden gelen tüm gayreti sarf ediyoruz. “ diye konuştu.
2017 yılı için de iyi dileklerini ileten Naz; “2017’de sektörümüzün daha canlı olacağına inanıyorum.” dedi.