SON DAKİKA

İşsizlik Maaşı Alma Şartları Değişti

Personelin; kendi isteği, özel durumu, sağlığı ve kusuru dışında işsiz kalması halinde, mağduriyetini bir nebze olsun hafifletmek amacıyla devlet tarafından verilen işsizlik ödeneği İŞKUR’a başvuran 5 milyon kişiye ödendi.


Ödeneğin tutarı ise 14 milyona yaklaşıyor.


İşsizlik Sigortası Fonu’ndan yapılan açıklamaya göre, işsizlik sigortasının uygulamaya başlandığı Mart 2002 tarihinden bugüne kadar sisteme 7 milyon 724 bin 373 kişi başvuruda bulundu. İşsizlik ödeneği almaya hak kazanan 5 milyon 54 bin 87 kişiye toplamda 13 milyar 941,6 milyon TL ödeme yapıldı.


Aynı ayda işsizlik ödeneğinden 465 bin 105 kişiye 357,3 milyon TL ödeme yapılırken, 342 kişiye 506 bin 413 TL kısa çalışma, 886 kişiye 562 bin 922 TL yarım çalışma ödemesi yapıldı. Ücret Garanti Fonu’ndan ise 420 kişiye 1 milyon 379 bin 703 TL ödendi.


Kimler Yararlanabilir?


Herhangi bir işçinin bu hakka sahip olması, belirli yasal hükümlere bağlanmıştır. Son 3 yılda en az 600 gün İşsizlik Primi ödemiş olması, fesih tarihinden itibaren 30 gün içinde İş Kurumu’na yazılı olarak başvurması, işçinin feshi gerektiren bir kusur işlememiş olması, son 120 günde kesintisiz işsizlik sigortası primi ödemiş ve işçinin kendi isteğiyle işten ayrılmamış olması gerekiyor.


Nasıl Başvurulur?


İşsizlik Sigortası hizmetinden yararlanabilmek için işverenin düzenleyeceği İşten Ayrılma Bildirgesi ve kimlik belgesiyle birlikte 30 gün içinde İŞKUR Müdürlüğü’ne başvurarak kayıt yaptırmak ve ‘Talep Dilekçesi’ doldurmak gerekiyor. Başvurular kurum tarafından incelendikten sonra ödeme almaya hak kazanılmışsa bu kararı, aksi durumda ise nedeni ile birlikte ret kararını işçiye bildiriyor.


Ödeneğin Kesilebileceği Durumlar


Kurumca kendisine önerilen işin, mesleğine ve belediye sınırları içinde ikametgahına yakın olmasına rağmen, geçerli bir sebep göstermeksizin kabul etmemesi, işsizlik maaşı alırken gelir getiren başka bir işte daha çalışması, emekli maaşı alması gibi sebepler işsizlik maaşının kesilmesine neden oluyor. Geçerli bir nedene dayanmaksızın kurumun çağrılarına cevap vermeyen, istenilen bilgi ve belgeleri belirtilen süre içinde vermeyen sigortalı işsizlerinde ödenekleri kesiliyor.