SON DAKİKA

İyi Beslenmenin Yolu Ev Yoğurdu


Katkı maddesi ve koruyucu içeren market yoğurtlarından ziyade evde yapılan yoğurdun daha faydalı olduğu gerçeği son on yılın gündeminden hiç düşmedi.


İnsan beslenmesinde çok önemli bir yere sahip olan yoğurdun faydası taze tüketilmesi ve katkısız olmasında yatıyor. Bunun için de ev yoğurdu yapmaya ve yemeğe daha fazla özen gösterilmesi gerekiyor.


Yoğurt kalsiyum kaynağı olarak bilinse de yararları bununla sınırlı değil. Günlük süt ile evde mayalanan bir yoğurt bağışıklık ve sindirim sistemlerinin de düzenli çalışmasını sağlıyor. Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlükleri ile beslenme uzmanları faydaları şöyle sıralıyor;

  • Bağırsak sağlığını korur.
  • Ev yoğurdu market yoğurduna oranla probiyotik açısından çok daha zengin. Bağırsak duvarında bulunan ve besin emilimini sağlayan bağırsak dostu bakteriler villusların yapısını koruyan probiyotikler sayesinde kabızlık, ishal ve hazımsızlık şikayetlerini ortadan kalkıyor.
  • Yağ yakımına destek verir.
  • Yapılan çalışmalara göre yoğurt tüketenler, tüketmeyenlere oranla daha fazla kilo kaybı yaşıyor. Bunun sebebi ise yoğurttaki kalsiyumun özellikle karın bölgesinde yağlanmayı azaltıyor oluşu.
  • Tansiyonu düzenler.
  • Düzenli yoğurt tüketenlerde yüksek tansiyon riskinin azaldığı ve her gün bir kase yoğurt tüketenlerde ise büyük tansiyonlarının normal değerleri aşmadığı yapılan araştırmalar sonucu kanıtlanmış.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirir.
  • Yoğurt, bağışıklık sistemini destekleyerek, hastalık ve enfeksiyonlara karşı savaşan T hücrelerinin güçlenmesine sebep oluyor. Bağışıklık sistemini güçlendiren immunoglobulin A’dan da zengin bir besin olan yoğurt vücuda direnç veriyor.
  • Diş ve kemik sağlığını destekler.
  • İçerdiği kalsiyum çocuklarda diş ve kemik oluşumu destekliyor. Yetişkinlerde ise belli bir yaştan sonra oluşan kemik erimesi, kemik yoğunluğunda azalma gibi hastalıkları engelliyor. Bu sebeple her gün 3 porsiyon süt ve süt ürünü tüketilmeli.
  • Kolesterolü düzenler.
  • Kaymaksız tüketilen ev yoğurdu kolesterolü düşürüyor. İçerisindeki yararlı bakteriler bağırsaklardaki emilim bozukluklarını önlüyor ve fazla yağın dışkı ile vücuttan atılmasını sağlıyor. Böylece kolesterol dengeleniyor.
  • Cilt ve deri hastalıklarına karşı korur.
  • Yoğurt içerisinde bulunan yararlı bakteriler sayesinde sivilce ve kızarıklıklara iyi geliyor. Kadınlarda meydana gelen vajinal mantar enfeksiyonlarına karşı probiyotik bakteriler önemli rol oynuyor.
  • Kas gelişimini destekler.
  • Egzersiz sonrası yıpranan kaslara yoğurdun içerdiği protein iyi geliyor. Doğru protein ile kas gelişimi ve yıpranan kasların onarımı mümkün. Bu protein için en önemli kaynak ise süt ve süt ürünlerinde bulunur.
  • Tatlı isteğinin önüne geçer.
  • Bir kase yoğurt protein, karbonhidrat ve yağ miktarını dengeli bir şekilde içerdiğinden kan şekerini de dengeliyor. Kan şekeri ne kadar dengeliyse abur cubur ve tatlı yeme isteği de o kadar azalıyor.

Ev yoğurdu yaparken dikkat 
edilmesi gerekenler ise şunlar:


• Direkt çiftçiden alınmış çiğ sütten yapılmalı,
• Alüminyum değil, kalın tabanlı paslanmaz çelik tencere kullanılmalı,
• Süt kaynayıncaya kadar karıştırılmalı ve kaynadıktan 1 dakika sonra ocak kapatılmalı. Aynı sıcaklıkta en az 15 en fazla 30 dakika bekletilmeli,
• Mayalama sonucunda muhallebi kıvamından kalın ve yoğurt kokusu oluşmuş olunca buzdolabına konmalı,
• Yoğurt mayası olarak mutlaka birer kullanımlık önceden dondurulmuş yoğurt kullanılmalı.