Gıda Zehirlenmesini Hafife Almayın
Halk arasında sıklıkla karşılaşılan gıda zehirlenmeleri, yanlış bilgi ve yöntem sonucunda daha kötü sonuçlar doğurabiliyor.
Ege Üniversitesi Gıda Mühendisliği’nden Prof. Dr. Duygu Kışla konuyla ilgili açıklamada bulundu.
Kışla, gıda zehirlenmesini; “Gıdaların herhangi bir şekilde belirli faktörler tarafından etkilenerek, tüketen kişiyi zehirlemesi ve sağlık durumunu bozmasıdır.” olarak tanımladı.
Kışla, hijyenik olmayan sularda yıkanmış meyve ve sebzelerin ya da çiğ tüketilen besinlerin zehirlenmeye yol açabileceğini belirterek; “Gıda zehirlenmeleri daha çok hayvansal kaynaklıdır. Et ve süt ürünlerinde daha fazla görülür.” ifadesinde bulundu ve ekledi; “Toksin adını verdiğimiz zehirler gıdayla kişiye bulaştıysa karın ağrısı, ishal, baş ağrısı gibi tipik belirtiler olarak karşımıza çıkar. Bu belirtiler farklılık gösterebilir. Yapılacak en doğru şey ise bir doktora görünmektir. ”
Ege Üniversitesi Gıda Mühendisliği’nden Prof. Dr. Duygu Kışla konuyla ilgili açıklamada bulundu.
Kışla, gıda zehirlenmesini; “Gıdaların herhangi bir şekilde belirli faktörler tarafından etkilenerek, tüketen kişiyi zehirlemesi ve sağlık durumunu bozmasıdır.” olarak tanımladı.
Kışla, hijyenik olmayan sularda yıkanmış meyve ve sebzelerin ya da çiğ tüketilen besinlerin zehirlenmeye yol açabileceğini belirterek; “Gıda zehirlenmeleri daha çok hayvansal kaynaklıdır. Et ve süt ürünlerinde daha fazla görülür.” ifadesinde bulundu ve ekledi; “Toksin adını verdiğimiz zehirler gıdayla kişiye bulaştıysa karın ağrısı, ishal, baş ağrısı gibi tipik belirtiler olarak karşımıza çıkar. Bu belirtiler farklılık gösterebilir. Yapılacak en doğru şey ise bir doktora görünmektir. ”