SON DAKİKA

Ödemiş’te Şifalı Kış Bohçası





Havaların aşırı soğuk olduğu kış günlerinde; grip, nezle, yorgunluk, boğaz ağrısı, halsizlik, öksürük gibi yakalanma olasılığı yüksek hastalıklara iyi gelen ve yüz yıllardır bir şifa kaynağı olarak bilinen kış çayı Ödemiş’te de sağlıklı bir kış geçirmek isteyen herkesin ilgi odağında.


Büyük dedesi de aktar olan ve neredeyse bir yüzyıldır aktarlık mesleğiyle uğraşan bir ailenin torunu Ayşe Bilgin ile kış çayının içeriğini ve Ödemiş’teki önemini konuştuk.


Doğadan Kurukahve- Baharat ve Şifalı Bitkiler isimli iş yerlerini eşi Ufuk Bilgin ile birlikte işleten Ayşe Bilgin; “Kışın bu çay hem bir ihtiyaç hem de Osmanlı’dan gelen bir gelenek. Vücudu ısıtan, savunma sistemini güçlendiren, sağlık için gerekli bütün mineral ve vitaminleri içeren zengin yapısıyla kış çayı Ödemişlilerin vazgeçilmezlerinden bir tanesi.” diyerek çayın içerisinde yer alan bitkiler hakkında da bilgi verdi.


“Kış bohçası adı verilen paketler içerisinde işte bu kış çayı olan karışık bitkisel çay bulunuyor. Çay; papatya, hatmi çiçeği, elma kurusu, kuşburnu, adaçayı, hibiskus, nar kabuğu, portakal kabuğu, ekinezya, zencefil, zerdeçal, tarçın ve havlucan bitkilerinden oluşuyor. Bir fincana bir tutam konulan bu çay sıcak suyla 3 ila 5 dakika arasında demlenmeye bırakılarak iyi kalite bal ve ya limon suyuyla zenginleştiriliyor. Ben bunu demlemekte zorlanıyorum diyenler için sallama şekilde yapılmış seçeneği de var.” diyen Bilgin; Ödemiş’te kış aylarının bir başka vazgeçilmezinin de keçiboynuzu pekmezi, yaş zencefil ve meyan kökü olduğunu belirtti.


Bilgin ayrıca; “Ödemiş kış çayının önemli bir kaynağı. Bozdağ, Beydağ, Bademli ve Bıçakçı; ıhlamur, kantaron otu, kuşburnu yetiştiriciliğinde önem arz ediyor. Yetiştiriciler kendileri de kullanıyor. Bitkisel ürün kullanımında ise bu konudaki bilgisi garanti olan bir aktardan alışveriş etmek gerekli.” diye konuştu.


200 gramlık bir kış bohçası paketinin fiyatı ise 10 lira. Dikkat edilmesi gereken en önemli hususlardan birisi de bir yaşından küçük çocukların kullanımına önerilmemesi.