SON DAKİKA

Ödemişli Kadınlar Hayatı Süslüyor


Bir takı tasarım kursu. Bu kurs sadece takı yapımını öğreten bildiğiniz kurslardan değil. El emeğinin, faydalı öğretilerin, paylaşmanın, takıya hayat vermenin, sadece bir bileği ya da boynu değil hayatı süsleyip güzelleştirmenin kursu.


Küçük Menderes Havzası Antik çağlardan bu yana el işlerinin yapıldığı bilinen, kadınların sanatla her zaman iç içe olduğunun arkeolojik kazılar ışığında da ortaya çıkartıldığı önemli bir yer. Metropolit bir merkez olan Birgi ise Osmanlı egemenliğine girdiğinden beri kültürel çalışmaların beşiği haline gelmiş. Yani dememiz o ki Ödemiş’in havasından, suyundan, toprağından, geçmişinden süre gelen bir yetenek var buranın kadınlarında.


Takı tasarlamayı bir sanat olarak gören, bu sanatı hobiye, hobiyi de ekonomik kazanımlara çeviren Ödemişli kadınların katıldığı takı tasarım kursu; Ödemiş Halk Eğitim Merkezi’nin desteğiyle Ödemiş Zübeyde Hanım Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin atölyesinde gerçekleşiyor.


Burada el sanatları öğretmenliği yapan Şule Gölcük tarafından verilen derslerle Ödemişli kadınlar; örme takı, misinalı örme, çivileme, tezgah örme, tığ örme, iğne oyası gibi takı tasarımının temelini oluşturan teknikleri öğrenerek zamanla kendi tasarımlarını yapıyorlar.


Önceki yıllarda verilen kurslara katılan pek çok Ödemişli kadın Birgi’deki pazarlarda ve Ödemiş merkezde kurulan kadın el sanatları pazarında yaptıkları takı çalışmalarını sergileyerek satma imkanı bulmuş.


Şule Hoca; “Takı tasarım kursumuza kayıtlı 18 kişi katılıyor. Tasarımı hobi olarak yapıp kazanca çeviren öğrencilerimiz var. Ders saatlerim az olduğu için kursta fazla vakit geçirip modellerin sayısını giderek arttırıyoruz. Öğrencilerimi çok seviyorum, kendilerini geliştirmeleri ise çok önemliydi. Zamanla kendi başlarına model çıkartabilir hale geldiler. Yardımlaşma ve paylaşımı, bildikleri bir şeyi öğretmeyi seviyorlar. Güzel tasarımlar oluşturuyorlar ben de buna seviniyorum.” diyerek Ödemişli kadınlara desteğini belirtti.


Her yaştan Ödemişli kadının katıldığı kursta çoğunluk emekli öğretmenlerden ve ev hanımlarından oluşuyor. Emeklilikten sonra köşeme çekileyim demektense güzel hobiler edinip sosyalleşmek isteyen kadınlar şimdilerde birer takı tasarımcısı olarak hayata daha güvenle bakıyorlar.


Ödemişli kadınların el becerisi dillere destandır, boş durmayı sevmez diyen kurs katılımcılarıyla da görüştük. Hepsi artık bu işin ustası olma yolunda ilerliyor. Kursa katılan Ödemişli ev hanımlarından birisi de Semiha Akın. “Çocukları, torunları büyütünce kursa katılmayı düşündüm. 7 senedir severek devam ediyorum. Takı malzemeleri pahalı olduğu için bazen yaptığım takıları satarak malzeme geliri elde ediyorum. Bu kurs bir nevi terapi gibi.” diyen Akın okulun bu önemli faaliyetlerinden çok memnun olduğunu da belirtiyor. Yine bir ev hanımı olan Nezihe Uçar ise; “ Takıyı ve boncuğu çok sevdiğim için hobi olarak katılıyorum. Yaptığım takıları hediye vermeyi seviyorum. Okulumuzu, kursu ve arkadaş grubumuzu ve hocamızı çok seviyorum.” diyor. Emekli öğretmen Perihan Tosun ise; “Çalışma hayatından sonra boşluğa düştüğümü düşünerek kursa başladım. Hoş vakit geçiriyor ve sosyal çevremi geliştiriyorum. Ödemişli kadınlar ailelerine ve çevrelerine katkıda bulunmayı çok sever.” diyerek şunları ekliyor; “Bizler teknolojiyi ve sosyal medyayı da çok iyi kullanıyoruz. Yaptığımız çalışmaları her yerde görüp, örneklerine bakabilirsiniz.”