“Birlikte Kolaylaştıralım Hayatı” Projesi Ödemiş`te
İzmir Büyükşehir Belediyesi Sosyal Projeler Şube Müdürlüğü tarafından başlatılan projenin ikinci ayağı Ödemiş`te gerçekleştirildi.
İzmir Büyükşehir Belediyesi Sosyal Projeler Şube Müdürlüğü tarafından başlatılan "Birlikte Kolaylaştıralım Hayatı" projesinin ikinci ayağı Ödemiş Anadolu Ticaret Meslek Lisesi'nde gerçekleştirildi.
Merkezden uzak ilçelerdeki 16-18 yaş arası öğrencilere ve ailelerine üniversite sınavı öncesinde yaşanabilecek zorlukları göğüslemeleri ve öğrencilerin hedef belirlemesine yardımcı olmak amaçlarıyla başlatılan projede 25 kişilik gruplar halinde danışmanlık hizmeti verilerek teknik geziler yapılıyor.
Proje ilk olarak Torbalı Cumhuriyet Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde verilmişti. Projenin ikinci ayağı ise Ödemiş Anadolu Ticaret Meslek Lisesi'nde gerçekleştirildi.
"Sınav mı Hayatım? Hayatım mı sınav?" semineriyle liseli gençlerin üniversite sınavına ilişkin tüm sorularına yanıt verilen çalışma içerisinde gençlere kişisel gelişimlerine yönelik farkındalık çalışması yapılırken, ailelere ise farklı bir oturum ile çocuklarının yaşadıkları bu zorlu süreci daha iyi kavrayabilmeleri ve ergenlik döneminde çocuklarına nasıl yaklaşmaları gerektiğine ilişkin eğitimler verildi.
Çalışma sonunda Ödemiş`ten İzmir Ekonomi Üniversitesi`ne gidilerek burada da gençler ile ailelerin akademik kadroyla bir araya gelmesi, meslek seçimi hakkında bilgi edinmeleri sağlandı.
"Birlikte Kolaylaştıralım Hayatı" proje sorumlusu Görkem Başaran, lise 1, 2 ve 3. sınıf öğrencilerine yönelik çalışmalarındaki amacın hem ailelerin hem de çocukların bu süreçte üzerlerine gelen sınav baskısını en aza indirmek ve hedef belirlemedeki kararsızlıklarını ortadan kaldırmak olduğunu belirterek şunları söyledi; "Yaptığımız kişisel gelişim eğitimlerinde gençlerde şunu görüyoruz; aldıkları motivasyon bir süre sonra aile desteği olmadığı için tüm çaba boşa gidiyor. Biz de bu projeye aileleri de dahil ederek sınav maratonu boyunca çocuklarına yoldaşlık yapabilecekleri, iletişimi doğru kurabilecekleri bir program hazırladık. 2017 yılı içerisinde kent merkezinden uzak ve destek hizmetlerden yararlanamayan öğrencileri hedef aldık. İlk önce hem velilere hem de gençlere paralel bir biçimde bir eğitim veriyoruz daha sonra ise onları teknik bir üniversite gezisine çıkarıyoruz. Onları bir günlük de olsa üniversite öğrencisi yapıyoruz. Gün sonunda da aileler ve çocukları bir araya gelerek sertifika töreni yapıyoruz ve ailelerle çocukları tekrar ilçelerine geri bırakıyoruz."
10. sınıfa giden bir kızının olduğunu ve proje yetkililerinin kendilerine ulaştıklarını anlatan Nesil Köktürk Yılmaz ise; "Ergenliğe yeni bir doğum deniliyor. Bu seminer çocuklarımızla iletişimimizi daha güçlendirebilmek, onları daha iyi anlayabilmek ve onlara daha iyi yaklaşabilmek adına çok yararlı bir etkinlik oldu. Çocuğumuzu hep sınavlara hazırlayalım, hep benim çocuğum en iyi olsun diye düşünürken aslında önemli olanın, bizim çocuğumuzun gelecekten ne beklediği ve onun hayata nasıl baktığını öğrenmemiz gerektiğini gördük. Bu eğitimden sonra anladık ki, biz çoğu kez yanlış yapmışız. Önceliğimiz sınav değil çocuğumuz olmalıymış" diye konuştu.
Hülya Ayazoğlu