SON DAKİKA

Koyun Güzeli "Altın Çan'ı" Kaptı (videolu)



Fuarda, canlı hayvan ırk tanıtımları kapsamında düzenlenen yarışta Tahirova koyunu kategorisinde Tireli İbrahim Erol adlı üretici birinci olarak "Altın Çan" ödülünü kazandı.



19-22 Ocak 2017 tarihleri arasında Gaziemir Fuar İzmir'de gerçekleştirilen 12. Agroexpo Uluslararası Tarım Ve Hayvancılık Fuarı'nda İzmir Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği'nin düzenlediği iddialı yarışmalar organizasyona renk kattı.

 Fuarda, canlı hayvan ırk tanıtımları kapsamında düzenlenen yarışta Tahirova koyunu, kategorisinde Tireli İbrahim Erol adlı üretici birinci olarak "Altın Çan"  ödülünü kazandı.

Türkiye`nin seçkin çiftliklerinden seçilerek fuara getirilen ve canlı hayvan ırk tanıtımlarında birinci olarak ödüle hak kazanan 45 yaşındaki üretici İbrahim Erol " Tire'nin Gökçen ilçesinde yaşıyorum. Burada kendime ait çiftliğimde 35 tane hayvanım var.  Damızlık Koyun Keçi Birliği adına 22 Ocak Cumartesi günü Gaziemir Agroexpo Uluslararası Tarım Ve Hayvancılık Fuarı'nda düzenlenen yarışmaya katıldım. Tahirova koyun ve Tahirova koç adlı 2 kategoride hayvanlarım yarıştı. Tahirova koyun kategorisinde "1. olup, Altın Çan" ödülünü almaya hak kazandık. Tahirova koç kategorisinde 2. olduk. Çok mutluyum." Dedi

Tahirova koyununun özellikleri

Tahirova koyunu, süt verimi yüksek bir koyun ırkı olarak yetiştirilmiştir. Trakya, Marmara ve Ege Bölgeleri'nde yetiştirilen Kıvırcık koyunu ile Alman süt koyunu Doğu Friz'in melezlenmesi ile elde edilmiştir.

Bu çalışma, Tigem'e bağlı Tahirova Tarım İşletmesi Müdürlüğü tarafından gerçekleştirildiği için yetiştirilen melez koyuna Tahirova koyun ırkı ismi verilmiştir.

Bu melezlemede amaç, ülkemizin koyun eti ve koyun sütü üretiminin arttırılmasına yönelik bir çalışma olarak bilinmektedir.

Vücut, baş ve bacaklar beyazdır. Tahirova koyun ırkında koçbaşı görünümü hakimdir. Koyunlar boynuz görülmezken, koçlarda boynuzlulara rastlanabilir. Kuyruk yapısı ince ve yapağısızdır.
Meme yapısı sütçü koyun ırkı özelliğine has olan bir yapıya sahiptir.

Tahirova Koyunu Verim Özellikleri:
  • Dişi ergin koyunlarda canlı ağırlık 50-55 kg. Erkek koyunlarda ise 70-80 kg ortalamasında. Etteki randıman % 50.
  • Tahirova koyun ırkı laktasyon süresi 200 gün ortalamasında olup, süt verimi 240 litre ortalamasındadır. Bu rakamlar bakıma göre artar ve azalır.
  • Kuzulama oranı % 160 civarındadır. Yeni doğan kuzu 4 kg civarında olur. Üç ay sonra 25-30 kg ortalamasında canlı ağırlığa ulaşabilir.
  • Ergin koyunlarda yapağı verimi yıllık 2 kg. ortalamasındadır.
  • Tahirova koyun cinsi ülkemizde yetişen diğer yerli koyun ırkları içerisinde kuzu verimi, süt verimi ve et verimi yüksek koyun cinsi olarak bilinmektedir.
  • Koyun ırkları ve özellikleri yetiştirildikleri bölgeye adapte olabilmelerine bağlıdır. Tahirova koyun ırkı Tahirova Tarım İşletmesi tarafından Marmara ve Ege Bölgelerinde yetiştirilebilecek koyun ırkı ve özellikleri taşıması bakımından önemlidir.
  • Tahirova koyunu, Marmara bölgesi ve Ege Bölgesinin kuzey kısımlarına adepte olmuş ve bu bölgedeki koyun yetiştiricileri tarafından benimsenmiş ve yetiştirilmesi için aranılır hale gelmiştir.
Tuğçe Savran