Kültür-Sanat / Tüketim Eleştirisinin Cafe Dekorasyonuna Evrimi: Andy Warhol
Ressam, film yapımcısı, reklamcı... Andy Warhol anlatmak istediğinden çıkartılan sonsuz sayıdaki anlamla bir kaç yüzyıl daha konuşulacağa benziyor.
Video sanatını halka açık olarak sergileyen ilk sanatçı, pop art sanatının biricik lideri ve bir konserve kutusunu sanat eserine dönüştürebilen 'farklı' ressam. Resim sanatındaki soyut dışavurumculuğa tepki olarak doğan 'pop art'ın 1960'lara kadar uzanan akımını neredeyse tek başına şekillendirdiği söylenebilecek Warhol, yapı olarak da her zaman isyankar bir ruhun arkasında yaşadı
Akademik sanatın tümüyle geleneksel olan yapısına ters düşen tarzlarıyla bilinen Roy Lichtenstein, Keith Haring ve Claes Oldenbourg gibi diğer pop art sanatçılarıyla birlikte ele geçirdikleri hava öylesine etkili oldu ki 60 yıldır esiyor.
Popüler kültüre bir nevi tepki olarak doğan pop art akımı, ister istemez o kültürün artık ayrılmaz bir parçası halinde.Tüketim çılgınlığını eleştiren bir sanat akımı nasıl oldu da tüketim objesi olarak mobilya mağazalarının demirbaşlarını oluşturdu bunu anlamak zor.
Bir Marilyn Monreo portresi görselinden onlarcasının yan yana gelerek oluşturduğu polarize renkli tablosu 'Marilynler'; 20. yüzyılın Mona Lisa'sı olarak anılırken cafe dekorasyonlarının ise olmazsa olmazı halinde.
Konu , cafe dekorasyonu oldu da değersizleştirildi gibi bir aşağılama çabası kesinlikle değil. Monreo gibi muhteşem bir ikonun etkisini en aza indiren bu görsel uygulama, aynı zamanda tüketime yapılan en iyi göndermelerden de biriydi. Modern zamanların vazgeçilmezi sosyal hayata da aynı zamanda.
Durum, hayvan haklarını koruma derneği içerisinde duvara asılı geyik kafası bulunmasına benziyor.
15 dakikalığına da olsa ünlü olacak herkes için kahve yudumlarken bir Warhol röprodüksiyonu izlemesi farkına bile varılmayan bir detay olarak kaldı.
hülya