Nutella ve Sürpriz Yumurtada Kanser Riski İddiası
Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesinin (EFSA) yayımladığı son raporda Nutellaya ilişkin kanser riski taşıdığına dair iddia bulunuyor.
NTVnin haberine göre Nutella içerisinde bulunan palm yağının, diğer yağ türlerine göre daha kanserojen olduğu belirtildi. Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesinin (EFSA) yaptığı araştırma sonucu tartışılmaya başlanan konuda Dünya Sağlık Örgütüde (WHO) destek veriyor. Firmanın palm yağı kullandığı diğer ürünler arasında kinder sürpriz yumurta da var.
Bu raporun yayımlanmasının ardından, İtalyan üretici firma Ferrero, yeni bir televizyon reklamı çekti. Çektikleri yeni reklamda palm yağının hiçbir zarar içermediğini vurguluyorlar.
Uzmanlar yapılan reklam hamlesinin sağlıkla ilgili değil ekonomik kaygılar sonucu çekildiğini belirterek; Ferroronun Nutellada kullandığı yağı değiştirmeye karar vermesi durumunda, yıllık maliyetlerin 8-22 milyon dolar artacak olmasının esas sebep olduğunu öne sürdüler.
EFSA`nın yayımladığı detaylı rapora göre 200 derecenin üzerindeki sıcaklıklarda rafine edilen palmiye yağı, diğer tüm bitkisel yağlardan daha tehlikeli kabul ediliyor. Palmiye yağının doğal kırmızı renginin sökmek ve kokusunu ortadan kaldırmak için yüksek sıcaklıklar kullanılıyor. Bu işlem glisidil yağlı asit esterleri (veya GE) olarak adlandırılan atık maddelere neden oluyor. Bu maddelerin hazmı da tümörlere yol açtığı düşünülen glisidol oluşumuna neden oluyor.
Şu anda İtalyada bazı marketlerde Ferrero ürünleri satılmıyor.