Ödemişte Ekmeğe Zam Gelecek mi?
Gevrek, boyoz ve kumruya getirilmesi gündemde olan zamdan sonra İzmir Fırıncılar Odası ekmeğe de zam yapılsın talebinde bulundu.
Temel gıda maddelerine yapılan zamlardan sonra çarkı döndürmeye çalışan İzmirli fırıncılar oldukça zorlu bir dönemden geçiyor. Son olarak gevrek ve boyoz için yapılması istenilen zam talebinden sonra şimdi gözler ekmeğe çevrildi.
İzmir Fırıncılar Odası Başkanı Fikri Sırtı, konuyla ilgili yaptığı açıklamada; "Yeni yılla birlikte gelen zamlar bizi etkilemekten öteye ciğerimizi yakıyor. Bizi etkileyen sadece un fiyatlarına gelen zamlar değil. 2017 ile elektriğe, suya, una, mayaya, her şeye zam geldi. Bu zamlar karşısında fırıncı esnafı çok zor durumda. Bizim bütün girdilerimize zam geldi. Fırıncılar akşam yatıp sabah kalktığında her gün yeni bir zamla karşılaşıyor. Bir sabah bakıyoruz maya zamlanmış, bir sabah un zamlanmış. Ekmek, bu zincirin son halkası olduğu için her şeyimize zam geliyor. Elimiz kolumuz bağlı… Bıçak kemiğe dayandı artık. diyerek şunları ekledi; "Biz İzmir Fırıncılar Odası olarak hala 2013'te aldığımız zam tarifesini uyguluyoruz. Geçtiğimiz sene yaptığımız 10 kuruşluk zam, 2013'te alıp yapmadığımız zam oranıydı. Artık kar etmeyi geçtik zarar ediyoruz.Zamlara karşı neler yapabileceğimizi ay sonuna doğru gerçekleşecek bir toplantıda konuşacağız. Zam konusu henüz gündemimizde yoktu ama bu şartlara karşı yeniden bir değerlendirme yapacağız" dedi.
Çok tartışılan ekmeğe zam olasılığını Ödemişte 35 yıldır ayakta durmayı başarmış ilçenin en eski işletmelerinden birisi olan Uysal Ekmek Fabrikasına giderek, işletme sahibi Celal Uysal ile görüştük.
Uysal verdiği bilgilendirmede; "Yaşanan kuraklık sonucu buğday daha tam anlamıyla başak olamadan Haziran ve Temmuz aylarını kapsayan hasat dönemi geldi. Ülkemizde kuraklıktan ötürü yetersiz buğday üretimi oldu. Bu durumda da çare ithal buğday almaktı. Belli oranda tüccar, un fabrikaları ve fırıncılar arasında biz de sübvanse etmeye çalışıyoruz. 1 çuval un 60 liradan 68 liraya çıktı. Vadeli alanlar ise 70-72 liraya varan rakamlar ödüyor. Buna istinaden diğer girdi ürünler de var. Maya fiyatları da yükseldi."
"Biz en son anına kadar yani işin içinden çıkamıyoruz diyene kadar, zaten normalde iki senedir hali hazırda yapılmış olan zammı yansıtmamaya çalışacağız. İzmir ve çevresindeki ilçelerde zaten ekmek normalde 1 lira 25 kuruş. Biz 1 liradan satıyoruz. İki buçuk yıldır yapılan zammı yansıtmadık ama o zaman unun çuvalı 55 liralardaydı şimdi kaç liralarda."diyerek Gıda Maddeleri Odasının verdiği yeni tarife olmadan asla zam yapmayacaklarının altını çizdi.
Buğdayı uygun fiyata alan uncu zaten una zam yapmaz. Yetkililer bu noktada buğdayı ofisten bize temin edebilirler. Fırıncılar odasının gayreti de yetkilileri devreye sokarak una zammı engellemektir. Kaçınılmaz durumlarda ise mecburen bu zam gerçekleşir.Eğer ekmeğe zam gelirse İzmirde 1 lira 50 kuruştan satılır, burada ise 1 lira 25 kuruş olur. diyen Uysal şu sözleriyle önemli bir noktaya da parmak bastı; "Bir şey ne kadar ucuz olursa o kadar değersiz oluyor. Her gün çöplere atılan yüzlerce ekmeğin ziyan edilmesi çok acı bir tablo. Belki bu zamla birlikte iki ekmek alanlar birini yemezlerse nbsp;ertesi gün yeni bir ekmek alarak o kalan ekmeği çöpe atmayı bırakıp yapılan israfın biraz önüne geçer."dedi.
Hülya Ayazoğlu