SON DAKİKA

İzmirli Aktivisten Akıl Almaz İddia



Siyah Pembe Üçgen Derneği Trans Aktivisti Demet Yanardağ, bazı doktorların transfobik olduğunu iddia ederek, "Bize bakmıyorlar. Geçenler İzmir'de kolu kırık trans arkadaşımız tedavi edilmeden geri çevrildi" dedi.

On beş yıldır LGBT ve insan hakları üzerinde çalışmalar yürüten, Siyah Pembe Üçgen Derneği Trans Aktivisti ve Konak Kent Konseyi Eşitlik Meclisi Başkanı Demet Yanardağ, transların sağlık hizmeti alırken yaşadığı sorunları anlattı.

"Doktor Yemininin Arkasında Durmayanlar Var"

Bazı doktorların transfobik olduğunu öne süren Yanardağ, "Bu grupta yer alan doktorlar bize büyük sorunlar yaşatıyor. Translar olarak bizler de vergi ödüyoruz ve sağlık hizmetinden yararlanmaya hakkımız var. Translara hiç tedavi şansı tanınmaması yani transfobik doktorlar bizler için büyük problem. Doktor olup hala ettiği yeminin arkasında durmayan kişiler var. Bir kişinin sırf varoluşundan dolayı onu muayene etmeyebiliyor ya da ‘ben sana bakamam’ diyebiliyor. Bu gibi problemlerle sıkça karşılaşıyoruz” dedi.

Sağlık Hizmeti alırken Bir Çok Problem Yaşıyoruz

Yanardağ, “Türkiye’deki sağlık politikalarından ve sağlık alanında verilen hizmetlerden translar olarak memnun değiliz. Sağlık alanında yapılan birçok uygulamayı da insan haklarına aykırı buluyorum. Bunların başında da kan verme sorunu geliyor. Mesela Kızılay hala translardan kan almıyor. Çünkü transları, problemli grup yani taşıyıcı olma riski yüksek olan grup olarak görüyorlar. Oysaki HIV virüsünün translarda olma riski erkek ve kadınlardan çok daha düşük” dedi.

Nüfustaki İsimlerini Değiştirmemiş Translar Hastane Göz Tacizine Maruz Kalıyor

Siyah Pembe Üçgen Derneği Trans Aktivisti ve Konak Kent Konseyi Eşitlik Meclisi Başkanı Demet Yanardağ, nüfus cüzdanındaki isimlerini değiştiremeyen transların hastanedeki poliklinik bilgilendirme ekranlarında gerçek isimleri geçtiğinde zor durumda kaldıklarını belirterek, "Örneğin nüfusunda Mustafa olan ancak yeni hayatında Ayşe olarak bilinen bir trans, dijital ekranda Mustafa ismi geçtiğinde çok zor durumda kalıyor. Hastaların tüm dikkatleri onun üzerine çevriliyor. Bu da aslında bir nevi göz tacizidir" dedi.