Ruhsatsız Fırın Kalmayacak
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, fırın açma ruhsatıyla ilgili kayıt numarası zorunluluğunun önemine değindi.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı ve beraberindeki heyeti makamında kabul etti.
Bakan Çelik, tarıma ve tarım içerisinde buğdaya, dolayısıyla ekmeğe verilmesi gereken değere dikkat çekerek; "Sektörün önemi ve kıymeti her gün çok daha iyi anlaşılıyor. Çünkü birçok sorunu diyaloglarla çözebilirsiniz ama tarımda meydana gelebilecek aksaklıkları yani sofralarınızda eksilecek olan gıda ve zorunlu tüketim maddelerini bulamadığınız zaman bunları diyalogla filan çözemezsiniz. Onun için tarım, olmazsa olmaz, vazgeçilmez bir alanımızdır. Sofralarımızın vazgeçilmezi olan ekmekle ilgili öncelikle şu iki hususu belirtmek istiyorum; Milletin ekmeği ile kimse oynamasın, ayıp ediliyor. Bazı yanlış bilgiler yanlış aktarımlar gerçekleştiriliyor. Milletin boğazına ekmeği dizmeye çalışıyorlar. Bu doğru bir şey değil. Ekmeği ne kadar ve nasıl tüketmemiz gerektiği konusunda bilim adamlarının ve uzmanların bilgilerine, bütün vatandaşlarımızın ve bakanlığımızın açık olduğunu da belirtmek istiyorum. Bunun ötesinde onu yemeyin bunu yemeyin gibi afaki cümlelere de kimsenin itibar etmemesini özellikle ifade etmek istiyorum." ifadelerinde bulundu.
Bakan Çelik, her alanda kayıt dışılıkla mücadele edilmesinin önemli olduğunu ve gıdanın da bu konuda başı çeken unsuru oluşturduğunu belirterek; bu kapsamda fırın açma ruhsatıyla ilgili kayıt numarası zorunluluğunun da önemli bir düzenleme olduğunu söyledi.
Gıda kodeksiyle ilgili çalışmalarda son aşamaya geldiklerine değinen Bakan Çelik, bu konuda sektörün ve vatandaşın ihtiyaçlarını dikkate alan bir çözüm üreteceklerini anlattı.
Bakan Çelik, tarım sektörünün en önemli sorunlarından birisinin eğitim sorunu olduğunu ve bununla ilgili yeni tedbirler aldıklarını belirterek, bu kapsamda görsel ve yazılı basın yoluyla da çok yaygın bir kampanyanın arifesinde bulunduklarını bildirdi.
Bakan Çelik fırıncılık sektörünün her zaman yanında olduklarını belirterek; "Bu kapı hepinize açık. Diğer 79 milyonun hukukunu da koruyacak bir yaklaşım içinde olmamız gerekiyor. Keyfiliklerden uzak, planlı, programlı, ne yaptığımızı karşılıklı konuşarak bu temel tüketim maddesini en sağlıklı bir şekilde vatandaşlarımıza sunmamız gerekiyor." diye konuştu.
Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı ise bugüne kadar yaptığı çalışmalardan dolayı sektör adına Bakan Çelik`e teşekkürlerini iletti.
Balcı, mağduriyete sebebiyet veren kayıt numarası konusunda yapılacak yönetmelik değişiminin esnaf ve tüketiciye olumlu yansıyacağını ifade ederek; "Halkımızın temel gıda maddesi ekmek konusunda ruhsatlı olmayan yerlere kayıt numarası ve üretim izin belgesi veriliyordu. Böylece bu belge ile ruhsatsız yerlerde üretim yapılıyordu. Bu düzenleme ile bunu önlemiş olduk. Bunun için size teşekkür ediyoruz." dedi.