Sulama Birliği Bilgilendirdi (videolu)
Küçük Menderes Sulama Birliği Başkanı Özay Kaptan’ın ev sahipliğini yaptığı program Beydağ Baraj Kır Lokantası’nda düzenlendi.
Bilgilendirme toplantısına Ödemiş Ziraat Odası Başkanı Ahmet Kocaağa, Ödemiş Muhtarlar Derneği Başkanı Nihat Savuran, sulama sahası içerisinde bulunan mahalle muhtarları, Beydağ Ziraat Odası yetkilileri ve birlik çalışanları katıldı.
Muhtarlarla toplanma amaçlarının Beydağ Barajı’ndaki son durumu görmek ve yaşanabilecek sıkıntılara çözüm bulmak olduğunu dile getiren Başkan Özay Kaptan; “2016 yılında sulama alanını 10 bin hektara yükselttik. Maalesef şu an barajımızdaki doluluk oranının %16’da. Barajdaki mevcut suyla tüm sulama alanında sulama yapmak imkânsız hale geldi.”dedi.
“Baraj Hiç %100 Dolmadı”
2009-2015 yıllarında nehir yatağından baraj suyunun gereksiz yere akıtılmasıyla alakalı olarak Küçük Menderes Sulama Birliği Başkanı Özay Kaptan; “Küçük Menderes Sulama Birliği olarak biz 2013’ten beri havzada sulama yapıyoruz. Sulama kanallarının bir kısmı halen yapım aşamasında. Sulama alanımız 19 bin 650 hektar. Toplamda da Beydağ, Ödemiş ve Tire ilçelerinde 34 yerleşim alanını kapsıyor. Son yıllarda kuraklığın da etkisiyle baraj bugüne dek hiç %100 doluluğa ulaşmadı. Son 10 yıllık yağış ortalamasına bakıldığında yılda 40-45 milyon metreküp suyumuz bulunuyor. Bu rakamlara bakılırsa havzada hiç sulama yapmazsak barajı 6 yılda ancak %100 doluluk oranına ulaşır.”dedi.
Sulama teknikleri açısında üreticinin yeteri kadar bilgi sahibi olmamasından dolayı da sıkıntı çektiklerini dile getiren Kaptan;” Dünyanın en verimli ovalarından birisinin üzerindeyiz. Bu topraklarda yılda üç ürün ekimi yapılabiliyor. Fakat sulama yapan üreticilerimizden bazıları bilinçsiz ve aşırı sulama yapıyor. Modern sulama tekniklerine alışabilseler belki bu kadar sorun yaşamayacağız. Tamam, mevsimlerde kurak geçiyor ama biz birlik olarak üreticinin de biraz duyarlı olmasını bekliyoruz” dedi.
Havzadaki sulama sezonunun uzun olduğunu dile getiren Kaptan, “DSİ verilerine göre damlama sistem sulama yapıldığında 4 aylık sulama sezonu baz alınırsa 1000 hektarlık alan için ortalama 7 milyon metreküp su tüketilmesi gerekiyor. Bu hesaba göre havzada damlama sistem sulama yaparsak, bize 10 bin hektarlık alanda 70 milyon metreküp su lazım. Bugün itibariyle ise barajda 30 milyon metreküp su bulunuyor. Karların erimesiyle beraber 40 milyon metreküp su geleceğini varsayarsak toplam su miktarımız 70 milyon metreküp olacak. Bu rakamlar durumun ne kadar vahim olduğunun açık bir göstergesi. Birinci ürüne bile suyu yetirmek zor. Birlik olarak en iyi kararları alıp Beydağ Barajımızı hep beraber yöneteceğiz. Bunun için belediye, DSİ, STK’lar, muhtarlar ve tüm kurumlarla uyum içinde çalışmaya devam edeceğiz” dedi.
“İyimser bir tablo çizmek gerekirse, mart ve nisan aylarının bol yağışlı geçerse, kar sularıyla da birlikte doluluk oranımız ancak %23-24’lerde olacak. Yani elimizdeki su 70 milyon metreküp olacak. Ama ne yazık ki bu suyun tamamını kullanamayacağız. Çünkü doğal yaşamın devamlılığı adına barajda belli bir oranda su bulunması gerekiyor. Birlik olarak hep anlatıyoruz. Suyun ölçülebilir olması gerekiyor bu da sayaçlı sistemle mümkün. Üreticilerimizin fazla suyun fazla ürün anlamına gelmediğini de bilmeleri lazım. Harran Ovası gibi bu topraklar da fazla suyla çoraklaşmamalı. Kanun’a göre su israfına karşı yaptırımlar mevcut ancak biz Nisan ayı meclisinde daha caydırıcı kararlar alacağız. Sulama sahası dışındaki tarlalara şahıslara ait borularla kesinlikle su taşınmayacak, bunların hidrantlara olan bağlantılarını keseceğiz. Öncelik sulama sahasında. Gerekirse durumu tespit için belli başlı hidrant çıkışlarına sayaç da takabiliriz. Gereksiz su salımı yapılırken biz birlik olarak tepkimizi her kanaldan dile getirdik. Şimdi konuşanlar o zaman barajdan su salınmasına ses çıkarmıyordu. Şu anda Ödemiş’te suyun saatinin 55 lira olduğu köylerimiz var suyun kıymetini bilmek zorundayız. Modern sulama teknikleri ve ölçülebilirlikle ilgili üyelerimizle ve kurumlarla işbirliği içerisinde olacağız” dedi.
Güntürk; “Bu Konuya Acil Çözüm İstiyoruz”
Seyrekli Mahalle Muhtarı İlyas Güntürk bölgelerindeki toplulaştırmadan dolayı belirsizlik olduğunu ve vatandaşın su ihtiyacını karşılamak için açtığı kuyulara DSİ’nin karıştığını dile getirdi. Güntürk; “ bu konuya acil çözüm istiyoruz” dedi.
Güntürk’ün değindiği konuyla alakalı olarak Küçük Menderes Sulama Birliği Başkanı Özay Kaptan; “Toplulaştırma sıkıntılı ilerliyor. Bu konuda neredeyse her gün vatandaşlarımızın sorunlarını dinliyoruz. Tabiî ki isteriz ki bu çalışmalar hız kazansın. Toplulaştırmayla yani adı mahalle olan köylerin sınırları değişti. Arazisi başka mahallede kalan vatandaşlar var. Benim tavsiyem kuyular konusunda barajdaki durumu görerek vatandaşımızın mevcut sondaj kuyularına sahip çıkmalılar.”dedi.