SON DAKİKA

Böbreğini Koru Sağlıklı Yaşa!


Ödemiş Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı Dr. Yelda Öztürk Çağrıcı, 9 Mart Dünya Böbrek Günü`nde böbrek sağlığı hakkında açıklamalarda bulundu.

Çağrıcı ilk olarak böbrek sağlığı ile ilgili olarak;
"Kronik Böbrek Hastalığı (KBH) dünyada ve ülkemizde salgın halini almış önemli bir halk sağlığı sorunudur. Erken saptandığında sıklıkla önlenebilir veya ilerlemesi geciktirilebilir. Ancak farkındalığının ve erken tanısının düşük olması birçok vakada erken teşhise imkan vermemektedir.
İnsanımızın hastalığın farkında olmaması nedeni ile son dönem böbrek yetmezliği (SDBY) gelişmekte ve yaşam kalitesi bozulmaktadır. Yüksek maliyetli diyaliz ve böbrek nakli tedavileri ile bireyin ve ülkenin sağlık bütçesini ciddi olarak tehdit etmektedir.
Türk Nefroloji Derneğinin ülkemizde yaptığı bir tarama çalışması, Türkiye'de her 6-7 erişkinden birinde çeşitli evrelerde kronik böbrek hastalığı bulunduğunu göstermiştir.
Bakanlığımız ile Türk Nefroloji Derneği ve Anadolu Böbrek Vakfı işbirliği ile böbrek sağlığı ve hastalıkları konusunda toplum bilincini artırmak, erken tanının önemini vurgulamak ve kronik böbrek hastalığının insan sağlığı ve ülke ekonomisi üzerindeki ağır yükü hakkında kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla 9 Mart günü ve haftasında çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir. 2017 yılı Dünya Böbrek Günü teması "Sağlıklı Böbrekler İçin Sağlıklı Yaşam" olup obezitenin zararlı sonuçları ve böbrek hastalığı ile ilişkisi ele alınmaktadır." değerlendirmesinde bulundu.
Böbrek hastalıklarında obezite faktörü
Çağrıcı sözlerine şöyle devam etti; "Obezite sağlığa zarar verebilecek anormal veya aşırı yağ birikimi olarak tanımlanır. Obezite genel popülasyonda, ölüm riskini arttırır ve kalp rahatsızlığı, diyabet, hipertansiyon, yüksek kolesterol, obstrüktif uyku apnesi, yağlı karaciğer, safra kesesi hastalığı, osteoartirit, çeşitli kanserler ve zihinsel rahatsızlıklara neden olup yaşam kalitesini düşürür.
Obezite, kronik böbrek hastalığının gelişimi için güçlü bir risk faktörüdür. Obeziteden etkilenen bireylerde böbrekler, artan vücut ağırlığına bağlı talepleri karşılamak için normalden daha fazla çalışır. Böbrek iş yükündeki artış böbrek hasarına ve uzun vadede son dönem böbrek hastalığının gelişme riskinin artmasına neden olabilir.  Fazla kilolu veya obez olan insanlarda son dönem böbrek yetmezliği gelişme riski 2 ila 7 kat daha fazladır."
Yüksek Tansiyon 
"- Kalp-damar hastalıklarına yol açar.
-İnmeye neden olur. Kronik böbrek hastalığına yol açar.Gözleri bozar. "
Sigara
"-Birçok kanser türü için risk faktörüdür.
-Kalp-damar hastalıklarına yol açar.
-Kronik akciğer hastalıklarına neden olur.
-Tansiyonu yükseltir.
-Böbrek işlevini bozar.
-Erken yaşlanmaya neden olur.
-Üreme sağlığını olumsuz etkiler.
-Bebeklerde gelişme geriliğine neden olur."
Aşırı tuz tüketimi 
"-Tansiyonu yükseltir.                       
-Kalp damar hastalıklarına yol açar.
-Böbrekleri bozar.
-Bazı kanserler için risk faktörüdür."
Kronik böbrek hastalığı konusunda tedavi yöntemlerini anlatan Çağrıcı;
"Kronik böbrek hastalığı erken dönemde saptanır ve uygun şekilde tedavi edilirse ilerlemesi engellenebilir veya yavaşlatılabilir ve yüksek ölüm riski azaltılabilir. Hastalığın tedavisi diyet ve bazı ilaçlardan oluşur. Tedaviye ne kadar erken başlanırsa yararı o kadar fazla olur.
T.C. Sağlık Bakanlığı, Türk Nefroloji Derneği ve Anadolu Böbrek Vakfı iş birliğinde yürütülen Türkiye Böbrek Hastalıkları Önleme ve Kontrol Programı çerçevesinde tüm hekimleri, kamu yetkililerini, Ulusal örgütleri ve Ulusal ve yerel medyayı birlikte çalışmaya davet ediyoruz.
Gelecek nesillerimiz için herkesin el birliği içerisinde obezitenin önlenmesi ve böbrek hastalıklarından korunması için çalışması gerekmektedir." açıklamasında bulundu.
Kronik Böbrek Hastalığından Korunmak için Sekiz Altın Kuralı ise çağrı şöyle sıraladı;
"Sağlıklı beslenin ve vücut ağırlığınızı koruyun
  1. Düzenli egzersiz yapın
  2. Tuzu azaltın
  3. Yeterli sıvı alın
  4. Sigara içmeyin
  5. Ağrı kesici ilaçlardan kaçının
  6. Kan basıncınızı ve kan şekerinizi düzenli olarak ölçtürün
Risk grubunda iseniz böbreklerinizi düzenli olarak kontrol ettirin"

özlem yamantürk