SON DAKİKA

Diyet Yapanlar! Yo-yo Sendromuna Dikkat


Yaz mevsimi yaklaşırken başlayan kilo verme telaşı da başlıyor. Sürekli kilo alıp verme sonucu oluşan 'Yo-yo sendromu' hakkında ise uzmanlar uyarıyor.

Yaz mevsimi yaklaşırken başlayan kilo verme telaşı da başlıyor. Sürekli kilo alıp verme sonucu oluşan 'Yo-yo sendromu' hakkında ise uzmanlar uyarıyor.

Diyetisyen Fatma Baysal kişilerin bir an önce zayıflama isteğiyle uyguladıkları şok diyetlerin sağlığa ciddi zararlar verdiğini dile getirerek; "Kontrolsüz ilaç kullanımı vitamin- mineral eksiklikleri, sindirim problemleri gibi ve daha bir çok sağlık sorununa yol açabilmektedir. Zayıflama ilaçları doktor kontrolü olmadan asla kullanılmamalıdır. Hızlı kilo verme isteği ile normal yaşamımıza adapte edemeyeceğimiz ağır egzersizler sonrasında devam ettirilemediği için kilo alımı kaçınılmaz olmaktadır." diye konuştu.

Baysal sadece kilo verme amaçlı yapılan çok düşük kalorili diyetlerin kişide engellenemez yeme atakları oluşturma riski taşıdığına dikkat çekerek;  "Bu davranış kronikleştiğinde sürekli kilo alıp verme sonucu 'Yo Yo Sendromu" dediğimiz rahatsızlığa yol açabilmektedir. Kısa sürede hızlı kilo verme isteği kişileri sosyal yaşantıdan uzaklaştırarak depresyona sokuyor. Bu stres zayıflama üzerine olumsuz etki yapmaktadır. Stres anında vücudumuzda değişiklikler oluşmaya başlar. Stres, hormonlar üzerine etki ederek kilo artışı ve kilo kaybı şeklinde sonuçlar doğurabilir." dedi.

Stresin yemek yeme düzenine olumsuz etkisi hakkında konuşan Baysal; "Strese bağlı olarak yaşanan duygusal boşluklar kimi zaman yemek yeme ile dolduruluyor. Sonuçta kişinin sevdiği şeyleri tüketmesi anlık mutluluklar yaşatıyor. Ancak uzun vadede pişmanlık ve yemeğe bağlı hissedilen vicdan azabı, stresi pekiştirerek depresif bir hale neden olabilir. Zayıflama stresi hem psikolojik hem de fizyolojik olarak vücudumuzu yoruyor." ifadesinde bulundu.

Baysal açıklamasını şöyle sürdürdü; "Oysa ideal kiloda insan sağlıklı olmayı hedeflemelidir. Kilo verme süreci insanı sadece fizyolojik değil psikolojik olarak da olumlu etkilemeli ve insan ömrünün tüm sürecine yayılacak alışkanlıklar oluşturabilmelidir. İdeal kiloda olmanın mevsimi yoktur. Vücudumuz hayatımızın her günü sağlıklı olmayı hak ediyor. Bilinçsiz ilaç kullanmayın, bilinçsiz diyet yapmayın, sağlıklı beslenin."dedi.