SON DAKİKA

Günde 5 Milyona Yakın Ekmek Çöpe Gidiyor


Türkiye Fırıncılar Konfederasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı, bir günde israf edilen ekmek miktarını açıkladı. Sonuç çok üzücü.

Ekmek en değerli nimetlerin başında geliyor. Sofraların vazgeçilmezi ve herkesin ortak yemeği olan ekmeğin israfı ise kabul göremez bir durum olsa da ülkemizde bir günde çöpe giden ekmeğin sayısı korkutucu boyutlarda.


Türkiye Fırıncılar Konfederasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı bununla ilgili olarak yaptığı bir açıklamasında; " Günde 4 milyon 900 bin adet ekmeğin bir günde israf ediliyor olması çok ciddi bir rakam. Bunun 3 milyon adedi fırınlardaki israftan kaynaklanıyor. Yani üretim fazlasından kaynaklanan israftan." demişti.

Türkiye Halk Sağlığı Kurumu ekmek israfını engellemek için evde yapılabilecekleri şöyle sıralıyor;
  • İhtiyaçtan fazla ekmek alınmamalı,
  • Ekmek poşette saklanmalı,
  • Uzun süreli saklama amaçlanıyorsa ekmeğin derin dondurucuda ve poşet içerisinde saklanmalı,
  • Ekmek dilimlenerek tüketilmeli,
  • Kuruyan ekmekler israf edilmemeli, içinde az miktarda su kaynayan tencerenin üzerine yerleştirilen süzgeç üstüne konularak tüketilmeli,
  • Bayatlayan ekmekler galeta unu veya kurutulmuş ekmek içi şeklinde çeşitli yemek, pasta ve tatlı yapımında kullanılmalıdır.  
Toplu Tüketim Yapılan Kuruluşlarda Alınması Gereken Tedbirler ise;
  • Toplu tüketim yerleri olan; hastane, yatılı okul, askeri birlik ve öğrenci yemekhanelerinde 'ekmek israfı önleme planları' oluşturulması ve hayata geçirilmesi,
  • Üretimin talebe göre planlanması,
  • Raf ömrü uzun kaliteli ekmek üretilmesi,
  • Ekmeklerin fırında veya satış yerinde uygun koşullarda saklanması,
  • Toplu yemek tüketim yerlerinde ekmeğin dilimlenmiş veya küçük yuvarlak ekmek olarak verilmesi,
Self servis tezgahlarında ekmeğin baş tarafta değil, yemeklerden sonra yer alması olarak yer alıyor.