Sabahları Yorgun Kalkıyorsanız Dikkat!
Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Zeynel Dinedurga, sabahları yorgun ve uykusuz uyanmanın kas romatizması olarak adlandırılan Fibromiyalji belirtisi olabileceğini belirtti.
Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Dinedurga fibromiyalji hastalığının temel özelliğinin vücutta yaygın ağrılar olduğuna dikkat çekerek hastalığın tanımını; "Fibromiyalji, ağrı dışında başka belirtilerle de ortaya çıkan bir yumuşak doku romatizmasıdır. Kas romatizması olarak da isimlendirilir." şeklinde yaptı.
Belirtiler çok yönlü
Fibromiyalji belirtilerinin sabahları belirli bir bölgede ortaya çıkan, vücudun diğer bölgelerine yayılan keskin, derin ağrılar, etkilenen eklem ve kaslarda dokunma ve bastırmayla da ağrı oluşması, kaslarda yanma ve seğirmeler, katılık ve tutukluk, ellerde ve ayaklarda uyuşmalar, yorgunluk ve halsizlik olduğunu söyleyen Dinedurga; "Ayrıca hafıza ya da konsantrasyon bozuklukları, migren ya da gerilim tipi baş ağrıları, yüz veya çene ağrıları görülebilir. Bazı organları tutan psikosomatik belirtiler de (adet düzensizlikleri ve ağrılı adet, sindirim sistemi bozuklukları, kabızlık ya da ishal, reflü, mesane bozuklukları) tabloya eklenebilir." diye konuştu.
Hastalık neden görülüyor?
Dinedurga hastalığın görülme nedenlerinin tam olarak bilinemediğini dile getirerek; "Duygusal olarak hassas, kırılgan, mükemmeliyetçi psikolojik yapıya sahip olan, işlerinde huzursuz, aile ve iş ortamındaki olumsuzluklardan kolay etkilenen kişilerde daha çok görülür. Her hastada farklı seyredebilir, belli genleri taşıyanlar daha yatkın olabilir. Çok yoğun ve stresli işlerde çalışanlarda daha sık görüldüğü gibi, modern çağın, kent yaşamının, trafiğin, iş hayatındaki acımasız rekabetin yarattığı yoğun stres fibromiyaljiden etkilenen nüfus oranı giderek artırmaktadır. Daha çok genç, erişkin ve orta yaş grubu kadınlarda görülür, ancak genç ve ileri yaşta da, erkeklerde de (kadınlardan 10 kat daha az) görülebilir." dedi.
Tedavi seçenekleri
Hastalığın tedavisi hakkında bilgilendirmede bulunan Dinedurga;
" Fizik tedavi ve ilaç tedavisi önemli fayda sağlamaktadır. Tedavinin hastaya göre düzenlenmesi esastır. Hastanın rahatsızlığıyla ilgili bilgilendirilmesi, bunun gerçekten bir hastalık olduğunun anlatılması gereklidir. Fizik tedavide de; elektroterapi uygulamaları, ultrason tedavisi, akupunktur ve masajlar, sıcak uygulamaları, gevşeme eğitimleri önerilmektedir ve fayda sağlamaktadır. Tedavi uzun sürebilir, ilaç ve fizik tedavinin kombine edilmesi genellikle gereklidir. Ağrı odağı olan kas içindeki fibromiyositik dokulara PRP uygulamasının da fayda sağladığı düşünülmektedir.
Hastalara tedavinin yanında, uyku düzenine dikkat etmeleri, hareketli olmaları, düzenli yürüyüş ve egzersiz yapmaları, stresten uzak durmaları, sevdikleri işi yapmaları, iş dışı yapmayı sevdikleri uğraşlarla ilgilenmeleri ve bunları stresli ve ağrılı dönemlerinde daha fazla yapmaya çalışmaları öğütlenmelidir." şeklinde konuştu.