SON DAKİKA

Türkiye Potansiyelinin Altında mı Peynir Üretiyor?


Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar dünya peynir ihracat piyasasında Türkiye`nin potansiyelinin altında olduğunu söyledi.

Bayraktar, toplam 26,8 milyar dolarlık dünya peynir ihracat piyasasında, 162 milyon dolarlık peynir ihraç edebildiğini, bunun ülke potansiyelinin çok altında olduğunu belirtti.

"Şu ana kadar tespit edilen 193 çeşit peynir üretimiyle adeta bir peynir cenneti, inek sütü üretimde 10'ncu, koyun sütünde 2'nci, keçi sütünde 8'nci, manda sütünde 9'ncu olan Türkiye, peynir üretimini de iki-üç, ihracatını ise peynir çeşitlerini dünyaya tanıtarak en az 8-10 katına çıkarabilir." diye konuşan Bayraktar 2016 yılında dünyada 19,4 milyon ton peynir üretildiğini, Türkiye'nin bu üretimden 661 bin tonla yüzde 3,4 pay aldığını açıkladı.

Dünyada 656 milyon ton olan inek sütü üretiminin 17 milyon tonunu Türkiye'nin karşıladığına, sıralamada 10'nculuğu aldığına dikkat çeken Bayraktar; Türkiye'nin 1,1 milyon ton koyun sütü üretimiyle Çin'in ardından ikinci, 463 bin ton keçi sütü üretimiyle 8'inci, 55 bin ton manda sütü üretimiyle 9'ncu sırada bulunduğunu belirtti.

Bayraktar açıklamalarına şöyle devam etti; "Ülkemiz, 661 bin tonluk peynir üretimiyle dünyada 8'nci sırayı alıyor. 5 milyon 548 bin tonla ABD'nin birinci olduğu listede bu ülkeyi, 2 milyon 285 bin tonla Almanya, 1 milyon 730 bin tonla Fransa, 1 milyon 5 bin tonla İtalya, 889 bin tonla Hollanda, 816 bin tonla Polonya, 745 bin tonla Brezilya, 661 bin tonla Türkiye, 569 bin tonla Rusya, 533 bin tonla Arjantin izliyor.

Türkiye'de 2011'de 519 bin olan peynir üretimi, 2012'de 564 bin tona, 2013'de 600 bin tona, 2014'de 633 bin tona, 2015'de 666 bin tona çıktı. 2016 yılında ise 661 tona geriledi."

"Peynir çeşitleri tanıtılsın."

"Şu ana kadar tespit edilen 193 çeşit peynir üretimiyle adeta bir peynir cenneti, inek sütü üretimde 10'ncu, koyun sütünde 2'nci, keçi sütünde 8'nci, manda sütünde 9'ncu olan Türkiye, peynir üretimini de iki-üç, ihracatını ise peynir çeşitlerini dünyaya tanıtarak en az 8-10 katına çıkarabilir.
Türkiye`de tüketimi en yaygın olan peynirler; beyaz peynir, tulum peyniri ve kaşar peyniri olmakla birlikte, yöresel peynirler yönünden de hayli çeşitlilik göstermektedir. Yapılan çalışmalar, şu ana kadar 193 çeşit peynir üretildiğini tespit etmiştir. Edirne beyaz peyniri, Ezine peyniri, Antep peyniri, Urfa peyniri, Erzincan tulum (savak) peyniri, İzmir tulum peyniri, Konya Obruk tulumu, Çorum Kargı tulumu, Kars kaşarı, Kars gravyeri, Trakya kaşarı, çeçil peyniri, çökelek, Mihaliç peyniri, sepet peyniri, Konya yeşil peyniri, Ayvalık lor peyniri, lavaş peyniri, dil peyniri, Çerkez peyniri,  Abaza peyniri, civil (tel) peynir, çanak peyniri, külek peyniri, cara (testi) peyniri, örgü peyniri, golot peyniri, yörük peyniri, tuluk peyniri, göçmen peyniri, Van otlu peyniri gibi yüzlerce peynir türü olan ülkemizin yöresel zenginliklerinin dünya tüketicileriyle buluşturulması gerekmektedir."

Okul sütünden sonra okul peyniri

Bayraktar ayrıca peynir tüketiminin artırılması için fiyatların tüketicilerin ulaşabileceği seviyelerde tutulmasına yönelik tedbirler alınması, tüketim alışkanlığı kazandırmak için ise okul sütü programının peynir gibi süt ürünleriyle çeşitlendirilmesi gerektiğini de ekledi.