KİTAPLAR
Merhaba sevgili okurlar,
İzmir'de her yıl nisan ayında gerçekleşen kitap fuarı bu sene de zamanında okuyucularla buluştu. Onlarca yazar ve okuyucuyu buluşturan bu fuar okumayı sevenler için bulunmaz bir nimet. Onlarca kitaba erişmenin yanında beğendiğiniz yazarlarla tanışma, sohbet etme, kitaplarını imzalatma olanağı sunan fuara eminim bu sene de yoğun bir katılım olacaktır. Aslında bu tür fuarlar kitapseverler için bir olanak olsa da insanlara kitap sevgisi aşılamak için de bulunmaz bir nimet.
Okumak zaten çok geniş kitlesi olamayan bir eylemken ilerleyen zamanla birlikte bu alışkanlık ne yazık ki gitgide azalıyor. Genel olarak dünyada okuma oranı maalesef ki çok fazla yüksek değil. Bizim ülkemize baktığımızda ise durum yine değişmiyor aksine daha da kötüleşiyor. İstatistiklerde kitap okuma oranı olarak en arka sıralardayız. Durum böyle olunca 'yazar' kalıbının içine girenlerin sayısı da az oluyor. Halbuki biz edebi olarak gelişmiş bir milletiz. Bizim SabahattinAli'lerimiz, Reşat Nuri'lerimiz, Peyami Safa'larımız, Yakup Kadri'lerimiz, Halide Edib'lerimiz, Yaşar Kemal'lerimiz ve daha adını saymakla bitiremeyeceğim isimlerimiz var.
İşte bunun için bu kitap fuarları hepimize inanılmaz olanaklar sağlıyor. Zaten kitap sevmeyen birisinin bile kapıdan girince burnuna gelen o inanılmaz kitap kokusuna, o göz boyunca uzanan rengarenk, çeşit çeşit kitap görüntülerine karşı koyabileceğini sanmıyorum. Okuduktan sonra sizde oluşacak olan değişiklikleri ise söylemek bile istemiyorum.
Bunca yazar, şair, ozan yetiştiren ülkemiz varken,"Bana bir harf öğretenin kırk yıl kölesi olurum" diyen Hz. Ali, "Ey Türk Gençliği" diyen ve okumanın önemini anlatan Mustafa Kemal Atatürk gibi değerlerimiz varken bizim okuma oranlarında bu kadar gerilerde olmamız ise tam bir acı. Zararın neresinden dönsen kâr hesabı yaparak en azından bundan sonrasını değiştirmeye kalkmak ise bizim üstümüze düşen görevdir. Evde bu anlamda hiçbir şey yapmayıp çocuklarımıza okumasını söylemek ise anlamsız bir çabadır.
Çocuklarımıza verdiğimiz öğütlere kendimiz ne kadar uyduğumuza dikkat edelim. Kitap okumanın değerini onlara anlatmak bizim en büyük görevlerimizden, sorumluluklarımızdandır. Çünkü unutmayalım ki bu ülke, bu vatan ileride onlara emanet kalacaktır. Biz onlara nasıl öğretirsek, nasıl örnek olursak onlarda geleceğin gençlerine, geleceğin çocuklarına o şekilde ülkeyi emanet edeceklerdir. Bunun için kitap okuyalım, kitap okutalım.
Hiç yorum yok