EGE SU TESİSATCISI KAMİL SAYGI
Esnaf camiası; küçük sermayesi, alın teri, göz nuru ve emeği ile yaşam savaşı veren, verdiği vergi,
yarattığı istihdam ile ülke ekonomisine katkıda bulunan, emeğini çoğaltmak, meslek onurunu yükseltmek için çözüm arayan, mütevazı, çalışkan, dürüst, vefalı toplumdur.
Ülkemizin temel taşı, tuğlası, harcıdır. Esnaf ve sanatkâr camiası 21. Yüzyılın bilgi toplumuna, refah seviyesi yüksek, ekonomik sorunlarını büyük ölçüde çözmüş, demokratik, laik ve sosyal hukuk düzeni ile dünyanın birçok ülkesine örnek medeniyet yolunda önemli mesafeler kat etmiş, ülkemizin dünyanın lider ülkelerinden biri olabilmesi için elinden geldiğince çalışmaktadır.
Devletimizi kuran büyük önderimiz M. Kemal Atatürk "Bir millet esnaf ve sanatkârdan mahrum ise hayat damarlarından kopmuştur" sözüyle esnaf ve sanatkârımızın önemini belirtmiştir. Geçtiğimiz günlerde Cephe Gazetesi Ekibiyle esnaflarımıza dolaşırken halk arasında uzun sokak olarak bilinen Fevzi Paşa Cd. No:2/B de su tesisatçılığı yapan Kamil Saygının dükkânına yolumuz düştü. Dükkâna selam verip girdiğimizde bizleri güler yüzlü, sempatik ve ahilik kültürüyle yetişmiş Kamil Saygı karşıladı. Kendisi ile uzun uzun sohbet etmemiz ile yaptığı iş ile ilgili sorularımızı yönelttik.
KAMİL SAYGI: 1989 Ödemiş Küçük Avulcuk mahallesi doğumlu ziraatçılık yapan ailenin çocuğu. Orta eğitim sonrası baba mesleği olan ziraatçılığın girdi fiyatlarının sürekli artması ile ziraatçılıkta para kazanamayacağının farkına varmış ve kendi merakı ile su tesisatçılığı işini seçmiş. Bu mesleği Sabahattin ustanın yanında öğrenmiş ve askerlik sonrası kendi iş yerini açmış. Mesleği ile ilgili soru sormak istediğimizde abi bir inşaata güneş enerjisini takmaya gideceğim dönüşte görüşelim demesi ile kendisi ile birlikte inşaata gidip yaptığı işi çatıda görüntüledik. Tekrar iş yerine geldiğimizde sorularımızı yönelttik.
ADNAN SAYGILIER: Kamil usta neden su tesisatçılığını meslek olarak seçtiniz?
KAMİL SAYGI: Adnan Abi bizim ülkemiz; ekonomisi tarıma dayalı olan bir ülke. Benim ailemde ziraatçılık ile geçiniyor. Ancak ziraatçılığın girdi fiyatları o kadar arttı ki bir hesap yapıyorsun ürünü tarladan kaldırdığında eline hiçbir şey geçmiyor. Oysa o ürünü ailece uğraşarak elde ediyoruz. Bir arkadaşımın teşvikiyle Ödemiş'te su tesisatçılığı yapan Sabahattin ustanın yanında işe başladım ve işi öğrendim. Askerlik sonrası kendi işimi kurdum. İşimi severek yapıyorum.
ADNAN SAYGILIER: Kamil usta yeni bir inşaata su tesisatı düşünecek olan bir müşterimiz nelere dikkat etmelidir?
KAMİL SAYGI: Abi genelde yeni yapılan inşaatlarda su tesisatları duvar içerisine veya yere gömülerek yapılıyor, yani gizleniyor. Onun için yeni inşaat yapacak olanlar tesisat döşenirken çok dikkat etmeliler. Yapan usta açıkta döşenen boruları mutlaka kelepçelemelidir, bina dışına toprak altına döşenecek borularda soğuk havalarda donmaya karşı önlem almak için en az 60 cm derinliğe gömülmelidir. İzolasyon yapılmalıdır. Ağır vasıta geçen yerlerde gerekli önlemler alınmalıdır. Duvar içerisine döşenen tesisatlar da yağlı boya ile boyanıp gerekirse yağlı kâğıtlarla sarılmalı ve ziftlenmelidir. Çok katlı bir bina yapıyorsak eğer her katın vanaları ayrı olmalı, su borularını döşerken, kolan, kiriş gibi binayı taşıyıcı organları delerek boru geçirmemeliyiz.
ADNAN SAYGILIER: Kamil usta evine ve iş yerine su tesisatı döşeyecek bir müşteri nelere dikkat etmeli?
KAMİL SAYGI: Abi biraz önce söylediğim gibi bu hususlara dikkat etmeliler. Kaliteli malzemenin kullanılmalı ve ustanın işi bilerek yaptıklarına emin olmalılar.
ADNAN SAYGILIER: Kamil usta yanınızda eleman çalışıyor mu?
KAMİL SAYGI: Abi işte en büyük sorun bu. Maalesef yanımızda eleman çalıştıramıyoruz. Her işe kendim gitmek zorunda kalıyorum. 12 yıllık eğitim maalesef çırak yetiştirmemizi engelliyor. Bu her sektörün olduğu gibi bizim mesleğimiz içinde çok önemli bir sorun. Tüm sanatkârlar için kanayan bir yara. Buna bir çözüm bulunmalı, kanayan yaraya parmak basmalı. Bir kanun veya yönetmelik çıkararak çıraklık süresinin zorunlu eğitim sayılması yönünde düzenleme yapılmalı diye düşünüyorum.
ADNAN SAYGILIER: Kamil usta kayıtlı olduğunuz bir esnaf odanız var mı?
KAMİL SAYGI: Adnan Abi mutlaka esnaflarımız yasa gereği bir odaya kayıtlı. Bizlerde madeni işler ve demirciler odasına kayıtlıyız. Kayıtlı olduğumuz oda defterlerimizi tutuyor ve muhasebemizle ilgileniyor.
ADNAN SAYGILIER: Kamil usta mesleğiniz ile ilgili söylemek istediğiniz bir konu var mı?
KAMİL SAYGI: Adnan Abi siz; biz esnafların Ödemiş'teki sesi oluyorsunuz. Bizlerin sorunlarını gazeteniz aracılığıyla duyuruyorsunuz. Sizler ve sizin şahsınızda gazetenize de teşekkür ediyorum. Her meslekte olduğu gibi bizim meslekte de tehlikeli durumlar mevcut. Binanın çatısına çıkıyor ve orada enerji bağlıyoruz. En ufacık bir dalgınlığımızda telafisi olmayan durumlar ortaya çıkar. Ben bu anlamda tüm meslektaşlarıma ve Ödemişli esnaflarımızı Allaha emanet ediyorum. Herkese sağlıklar ve başarılar diliyorum.
ADNAN SAYGILIER: Su tesisatçısı Kamil ustayı 5 katlı bir inşaatın çatısında güneş enerjisi yaparken korkulu gözlerle izledim. Çatıya çıkıp Kamil ustanın çalışmalarını izlerken ayaklarımın titrediğini hissettim. Para kazanmak elbette ki çok zor. Hani derler ya "ekmek aslanın midesinde" diye ne kadar doğru söylemişler. Evine bir parça helal rızık götürebilme adına bu mücadeleyi veren kardeşimiz Kamil Saygı'ya helal rızık kazanma adına çalışmalarını kutluyor ve bundan sonra ki çalışmaların da başarılar diliyorum.
Hiç yorum yok