Mevsimlerden Bahar Günlerden Enginar
Merhaba
sevgili okuyucularım.
Baharın
gelmesiyle birlikte çarşı Pazar daha da yeşillendi. Pazarda sarmaşık ve
enginarlar tezgâhlardaki yerini aldı. Sofralar coştu. Karmalar,
sarmaşık(bıcık), enginarlarla donatılan sofralar gönlümüz gibi midemizi de
rahatlattı.
Bir enginar
aşığı olduğumu hemen belirteyim. Zaman enginar zamanıysa bilirim ki benim
zamanım başladı. Özellikle dolması mükemmel olur.
Enginar
dolması yapmak için öncelikle pazardan enginar alırken, sapından tutup baş
kısmını sallayın. Eğer sallanıyorsa dolma için uygundur ve yapraklarının içe
doğru olmasına dikkat edin. Bunlar unutulmaması gereken püs noktalar.
İçini kolay
temizlemek için kaynayan suya bandırıp çıkarabilirsiniz. Sıcak su enginarı
yumuşatır. Yapraklarını açtırarak içindeki tüyleri küçük bir kaşık yardımıyla
temizleyin ve limonla ovalayın. Limon hem enginar çanağının kararmasını önler
hem de hoş bir aroma katar. Dolmanın iç malzemesini hazırlayın. İç malzemesi
için pirinç, kıyma ve maydanoz gerekli. Kıymayı az zeytinyağında kavurun içine
pirinçleri koyup biraz daha kavurun en son maydanozları koyup karıştırıp ocağın
altını kapatın. Sevdiğiniz baharatları tabikii ekleyebilirsiniz. Ama fazla
baharat aromasını kaçırabilir. İçini temizlediğiniz enginarların yapraklarını
tek tek açarak hazırladığınız harçtan az az koyun pirinçler kabaracağı için
diplerine az az koyuyoruz en son orta kısmını tamamen dolduruyoruz. Düdüklü
tencerenin altına çatal veya bir aparat (enginarların suyla temasını kesecek)
yerleştirip buharda pişmesini sağlıyoruz. Zeytinyağı gezdirmeyi unutmuyoruz
tabi. Kısık ateşte yaklaşık 45 dakika pişiriyoruz.
Afiyet olsun…
Enginardan
çeşitli yemekler yapmak mümkün. Zeytinyağlı yemekler denince aklımıza ilk
gelenler arasındadır enginar. Etle birbirine çok yakışır. Tavuklu, kıymalı. Et,
sebze ve zeytinyağının muhteşem buluşması hem de sağlıklı bir buluşma.
Enginarın
faydalarını ise bilmeyen yoktur. İyi gelen yiyecekler listesinde mutlaka karşımıza
çıkar. Yaprakları Avrupa tıbbında böbrekleri çalıştırması ve idrar söktürmesi
için kullanılmış ve hala kullanılıyormuş bunun yanı sıra sindirime yardımcı
olması, karaciğeri temizlemesi, vitamin ve mineral bakımından zengin olması
enginarın faydaları arasında yerini alıyor.
Son yıllarda
adını festivallerle duyuran enginar özellikle Urla ve çevresinde yoğun bir
şekilde üretiliyor. Geçtiğimiz haftalarda gerçekleşen Enginar festivalinin
ardından bu hafta sonu da Alaçatı ot festivali yoğun katılımla yapıldı. Ödemiş
ve çevresinden de büyük ilginin olduğunu sosyal medya paylaşımlarından gördük.
Zaten turistik açıdan ilginin yüksek olduğu bu bölgelerde bu tür festivallerin
yapılması çok güzel olsa da aşırı ilgi de bazen davetlileri gittiğine pişman
edebiliyor. Bu da ziyaretçilerin bir daha ki
festivale gideyim mi, gitmeyeyim mi? diye düşünmeye yönlendiriyor.
Bu tür
festivallerin konum itibarı ile daha müsait olan yine otlu yemekleriyle ünlü
Tire ve çevresinde de yapılması bu yoğunluğun dengelenmesi açısından faydalı
olabilir. Nitekim Tire kaplan ve çevresindeki restoranlara günü birlik otlu
yemek yemeye taaaaa İstanbul’dan kalkıp gelenlerin olduğunu biliyoruz. Ödemiş
ve Kiraz gibi ilçelerimizde de mesela “Sarmaşık Festivali” yapılabilir.
Bizden
söylemesi…