SON DAKİKA

Mevsimlerden Bahar Günlerden Enginar


Merhaba sevgili okuyucularım.

Baharın gelmesiyle birlikte çarşı Pazar daha da yeşillendi. Pazarda sarmaşık ve enginarlar tezgâhlardaki yerini aldı. Sofralar coştu. Karmalar, sarmaşık(bıcık), enginarlarla donatılan sofralar gönlümüz gibi midemizi de rahatlattı.

Bir enginar aşığı olduğumu hemen belirteyim. Zaman enginar zamanıysa bilirim ki benim zamanım başladı. Özellikle dolması mükemmel olur.

Enginar dolması yapmak için öncelikle pazardan enginar alırken, sapından tutup baş kısmını sallayın. Eğer sallanıyorsa dolma için uygundur ve yapraklarının içe doğru olmasına dikkat edin. Bunlar unutulmaması gereken püs noktalar.

İçini kolay temizlemek için kaynayan suya bandırıp çıkarabilirsiniz. Sıcak su enginarı yumuşatır. Yapraklarını açtırarak içindeki tüyleri küçük bir kaşık yardımıyla temizleyin ve limonla ovalayın. Limon hem enginar çanağının kararmasını önler hem de hoş bir aroma katar. Dolmanın iç malzemesini hazırlayın. İç malzemesi için pirinç, kıyma ve maydanoz gerekli. Kıymayı az zeytinyağında kavurun içine pirinçleri koyup biraz daha kavurun en son maydanozları koyup karıştırıp ocağın altını kapatın. Sevdiğiniz baharatları tabikii ekleyebilirsiniz. Ama fazla baharat aromasını kaçırabilir. İçini temizlediğiniz enginarların yapraklarını tek tek açarak hazırladığınız harçtan az az koyun pirinçler kabaracağı için diplerine az az koyuyoruz en son orta kısmını tamamen dolduruyoruz. Düdüklü tencerenin altına çatal veya bir aparat (enginarların suyla temasını kesecek) yerleştirip buharda pişmesini sağlıyoruz. Zeytinyağı gezdirmeyi unutmuyoruz tabi. Kısık ateşte yaklaşık 45 dakika pişiriyoruz.

Afiyet olsun…

Enginardan çeşitli yemekler yapmak mümkün. Zeytinyağlı yemekler denince aklımıza ilk gelenler arasındadır enginar. Etle birbirine çok yakışır. Tavuklu, kıymalı. Et, sebze ve zeytinyağının muhteşem buluşması hem de sağlıklı bir buluşma.

Enginarın faydalarını ise bilmeyen yoktur. İyi gelen yiyecekler listesinde mutlaka karşımıza çıkar. Yaprakları Avrupa tıbbında böbrekleri çalıştırması ve idrar söktürmesi için kullanılmış ve hala kullanılıyormuş bunun yanı sıra sindirime yardımcı olması, karaciğeri temizlemesi, vitamin ve mineral bakımından zengin olması enginarın faydaları arasında yerini alıyor.

Son yıllarda adını festivallerle duyuran enginar özellikle Urla ve çevresinde yoğun bir şekilde üretiliyor. Geçtiğimiz haftalarda gerçekleşen Enginar festivalinin ardından bu hafta sonu da Alaçatı ot festivali yoğun katılımla yapıldı. Ödemiş ve çevresinden de büyük ilginin olduğunu sosyal medya paylaşımlarından gördük. Zaten turistik açıdan ilginin yüksek olduğu bu bölgelerde bu tür festivallerin yapılması çok güzel olsa da aşırı ilgi de bazen davetlileri gittiğine pişman edebiliyor. Bu da ziyaretçilerin bir daha ki  festivale gideyim mi, gitmeyeyim mi? diye düşünmeye yönlendiriyor.

Bu tür festivallerin konum itibarı ile daha müsait olan yine otlu yemekleriyle ünlü Tire ve çevresinde de yapılması bu yoğunluğun dengelenmesi açısından faydalı olabilir. Nitekim Tire kaplan ve çevresindeki restoranlara günü birlik otlu yemek yemeye taaaaa İstanbul’dan kalkıp gelenlerin olduğunu biliyoruz. Ödemiş ve Kiraz gibi ilçelerimizde de mesela “Sarmaşık Festivali” yapılabilir.


Bizden söylemesi…