SON DAKİKA

Ödemişli Kadın Çiftçiler “Organik Kompost” Üretecek


İzmir Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'nün "Kadın çiftçiler organik kompost üretimine el atıyor" projesi çerçevesinde Ödemiş'te kadın çiftçilerin ve öğrencilerin katılımıyla toplantı düzenlendi.

İzmir Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ve Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü işbirliğiyle Ödemiş, Bayındır ve Menemenli kadın çiftçilerin kimyasal gübre kullanımı yerine organik atıklardan kompost üretmesinin hedeflendiği projeyle ilgili Ödemiş'te tanıtım toplantısı düzenlendi.
Ödemiş Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü'nde gerçekleşen toplantıyı Bademlili kadın çiftçiler ile okullarında atıklarla kompost üreten Atatürk İlkokulu 4-C sınıfı öğrenciler ilgi ile takip etti. Ödemiş Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü İbrahim Altıntaş, projeyi hazırlayan Dr. Alev Kır, İzmir Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'nde görevli ziraat yüksek mühendisi Gülten Kahraman, Atatürk İlkokulu Müdürü Yılmaz Pulcu ile 4-C sınıfı öğretmeni Oya Yılmazoğlu katıldı.

Minik Bilim Adamları Da Takip Etti

Ödemiş'in tarımsal üretimden kaynaklı organik atıklar açısından zengin bir ilçe olduğunu ifade eden Ödemiş Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü İbrahim Altıntaş, projenin Ödemişli üreticilerin sahiplenmesiyle hedefine ulaşacağını kaydetti. Altıntaş, Atatürk İlkokulu 4-C sınıfının minik öğrencilerini "bilim adamları" olarak tanıtarak, okullarında atıklarla kompost hazırlayan öğrencilerin örnek bir çalışma gerçekleştirdiğini söyledi.

İzmir Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'nde görevli ziraat yüksek mühendisi Gülten Kahraman, İzmir'de kadın çiftçilere yönelik projelerin devam ettiğini belirterek, "Kadın çiftçiler organik kompost üretimine el atıyor" çerçevesinde organik kompost üretimi için üretici kooperatiflere ekipman desteğinin sağlanacağını belirtti.

"Toprağın Sağlığını Ve Yapısını İyileştiriyor"

Daha sonra projeyi hazırlayan Dr. Alev Kır projenin aşamalarını anlattı. Tarımsal üretim sonrası ortaya çıkan organik atıkların kullanılacağı proje ile sürdürülebilir toprak verimliliği ve bitkisel üretim için kimyasal gübrelerin yerini alabilecek kalitede organik gübre üretmenin planlandığını ifade etti.

Organik kompostun toprağın sağlığını ve yapısını iyileştirdiğini kaydeden Kır, proje hedefinin üreticilerin tarımsal üretimde organik katı atıklardan elde edilen kompost yapma ve kullanma alışkanlığı kazandırmak olduğunu belirterek, bitkisel ve hayvansal atıklar, mutfak atıkları, kağıt ve karton gibi malzemelerden oluşan organik atıklardan kompost üretilmesinin geri dönüşüm açısından önemine de vurgu yaptı. Toplantı soru-yanıt bölümüyle devam etti.

Hiç yorum yok