O Tesise Tire Süt Kooperatifi Hayat Verecek!
Tire Süt Kooperatifi, Tire Süt ve Tarım Ürünleri Sanayi ve Tic. A.Ş.'yi (TÜDAŞ) satın aldı. Kooperatif, atıl durumda kalan tesisi tekrar canlandırarak Tire çiftçisine ve ekonomisine kazandırmak istiyor.
Tire Süt Kooperatifi, kurulduğu dönemde 7 bin 600 ortakla faaliyete başlayan ancak 1990'lı yılların ekonomik çalkantıları nedeniyle kapanmasının ardından kaderine terk edilen TÜDAŞ'ı satın aldı.
Yıllar boyunca defalarca yağmalanarak harabe olan ve ilçenin kanayan yarası haline gelen tesis, daha önce de iki kez satışa çıkan ancak alıcı bulunamadığı için hazineye devrolma aşamasına gelirken beklenen hamle Tire Süt Kooperatifi'nden geldi. Tesis için fizibilite çalışmalarına başlayan kooperatif, ilçenin öz varlığının ekonomiye kazandırılması için, 42 bin metrekarelik TÜDAŞ'ı satın aldı.
TÜDAŞ'ın tekrar bölge ekonomisine kazandırılacağını açıklayan Tire Süt Kooperatifi Başkanı Mahmut Eskiyörük, "Bütün Tire halkının orada emeği ve katkısı var. O dönemde insanlar takısını satarak, elindeki parasını vererek büyük umutlarla TÜDAŞ'ın kurulmasını sağladı. Kurulduğunda herkesten destek aldı ve o dönem çok modern bir süt tesisi faaliyete geçti. Sonrasında ne yazık ki battı ve kapandı. 20 yıl boyunca içi boşaltılıp, talan edilerek kaderine terk edildi. Böyle bir değerin mülkiyetinin ilçe dışına gitmesine göz yumamazdık. Bu büyüklükte bir arsaya Tire ekonomisinin gelişmesine katkı sağlayacak bir yatırım yapılması bizim için çok önemli" dedi.
Kooperatif olarak alana Tire köylüsünün üretimini işleyecek ve pazarlayacak projeler hazırladıklarını bildiren Eskiyörük, "Üreticilere para kazandıracak, ilçenin marka değerini arttıracak bir çok projemiz var. Şuanda teknik ekibimiz bu projelerin alanda fizibilite çalışmalarını sürdürüyor. En uygun projeyi ilk fırsatta hayata geçireceğiz. Amacımız bölge ekonomisinin gelişmesi. Biz insanların işi ve aşı için mücadele ediyoruz. En kısa sürede TÜDAŞ'ın bacasını tüttüreceğiz" diye konuştu.
Tire'nin tarım konusunda büyük bir potansiyele sahip olduğunu belirten Eskiyörük, "Tire ovası bir hazine kadar değerli. Ne ekersen yetişiyor ve yılda 3 ürün alınabiliyor. Ne yazık ki, çiftçimiz ürününü değerinde pazarlayamıyor. İşte biz Kooperatif olarak, nasıl süt üreticisine sahip çıkıp kazançlı hale getirdiysek, hedefimiz meyve ve sebze üreticisinin de yüzünü güldürmek. Hedefimiz, Tire çiftçisinin ürünlerini Tire markası ile Dünyaya pazarlamak. Bir kentin ekonomisi ne kadar güçlü ise, o kent o kadar güzeldir ve daha yaşanır olur. İlçemizin en güçlü yanı tarım ve hayvancılıktır. 'Gelişme olmadan, güzelleşme olmaz'" dedi.