Sulama Sezonu Geç Başlayacak Erken Bitecek(videolu)
Beydağ Barajı'nın kış sezonunda dolmayınca Küçük Menderes Sulama Birliği Meclisi sulama sezonunu 1 Haziran'da başlatma kararı aldı. Suyun durumuna göre sezonun 60 günle sınırlandırılabileceği belirtildi.
Beydağ ve Ödemiş'te yaklaşık 10 bin hektarlık alanda sulama faaliyetlerinin sürdüren Küçük Menderes Sulama Birliği'nde nisan ayı olağan genel kurulu meclis üyelerinin katılımıyla Beydağ Belediyesi Baraj Kır Restoranı'nda yapıldı. Meclis üyeleri kış aylarında su seviyesi sadece %4 artan Beydağ Barajı'ndaki sıkıntılını manzarayı yerinde görürken toplantıda önemli kararlar alındı.
Birlik Başkanı Özay Kaptan başkanlığında gerçekleşen toplantıda ana gündem maddesi sulama sezonunun başlangıç ve bitiş tarihleri oldu. Birlik meclisi üyelerine seslenen Başkan Özay Kaptan, üreticinin yazın en sıcak günlerinde mağdur olmaması adına eldeki 45 milyon metreküp suyu en iyi şekilde değerlendirebilecekleri dönemi meclisin kararıyla belirlemek istediklerini söyledi.
"Barajda 45 Milyon Metreküp Su Var"
Toplam kapasitesi 248 milyon metreküp Beydağ Barajı'ndaki son durum hakkında bilgi veren Kaptan, "Maalesef kasım ayı genel kurulumuzun da ana gündem maddesini oluşturan doluluk oranı maalesef istediğimiz seviyeye gelmedi. Geçen dönem sulamayı bitirdiğimizde %14 dolulukta suyumuz vardı. Bugün ise bu seviye ancak %18'e ulaşabildi. Görüldüğü gibi sadece %4 artış olmuş. Şu an 45 milyon metreküp seviyesinde. Bilindiği üzere bu suyun tamamını kullanamayacağız.
Yaklaşık 1 aydır bezelye, bakla, çiçek üreticileri, fidancılar ve sebze üreticileri 'Su ihtiyacı var' diyerek talepte bulunuyorlar. Şartlar ortada bugün burada bir karar vermemiz gerekiyor.
Kasım'da konuştuğumuz gibi sizlerle birlikte en akıllı kararı almak zorundayız. Suya en çok ihtiyaç olduğu dönem. En çok ekilen ürün mısır, en çok su isteyen ürün. Şimdi bazılarının yaptığı gibi suçlu aramıyoruz, bu süreci en rasyonel şekilde aşmamız gerekiyor. Menderes yatağına su salınırken sesi çıkmayanlar, çok değil 2,5 yıl önce "suyu ölçelim" dediğimizde "sayaç takalım dediğimizde 'Devlet bile takmıyor' deyip rant sağlayanlar, bol keseden seçim dönemleri suyla ilgili vaatlerde bulunanlar, atıp tutanlar oldu.
Sadece yağmur suları ve kar sularıyla beslenen barajımızın bölgemiz açısından hayati bir proje olmasına karşın bugüne dek bir kere bile tamamen dolmadığını unuttular. Tüm cezai yaptırımlarımıza, uyarılarımıza rağmen suyu kötü kullananlar, vahşi sulama yapanlar oldu.
Kısacası "o bu şu" demeden hepimiz suçluyuz. Herkes kendi işini yapsın. Biz de kendi işimizi yapalım. Suda siyaset olmaz. Suda siyaset yapmayalım. Biz suyu ölçmeye ve sulama bedellerini tahsil etmeye çalışırken 'Sulama kanallarıyla artık bedava su kullanılıyor' söylemlerini sarf edip siyasi konuşmalar yapanların bugün tam tersini söylemesinin anlamı yok. Bazı yetkililerin dediği gibi; 'Yapılmayan yolların hesabını bize kesmesinler'. Herkes birbirini tanıyor. Ben kendi adıma kimseyle bir sorunum olmadığını söylüyorum. Kimse de beni sorun etmesin. Biz burada hep beraber yönetmek için varız. Her kararımızı üretici meclisimizle aldık. Bundan sonra da böyle olacak" dedi.
"İsrafa 120 Bin Lira Ceza Kesildi"
Kaptan bugüne dek sadece sayaç için değil damlama ve yağmurlama sistemlerine geçilmesi için de büyük çaba sarf ettiklerini belirterek, modern sulama sistemlerinde tarifeyi ucuzlattıklarını ve mahallelere gidip bu konuyu paylaştıklarını da sözlerine ekledi.
"Demirköprü'de De Durum Aynı!"
Baran, sayaçlı ön ödemeli sistem konusunda DSİ'nin hazırlığının sürdüğünü, DSİ'nin sayaçları alıp hidrantlara takarak suyun ölçülmesini ve israfın önlenmesini sağlayacağını da sözlerine ekledi.
Üç Tarih Önerildi
Üretici Kuyu Açmak İstiyor
DSİ 2. Bölge Müdürlüğü Ziraat Başmühendisi Argun Baran, barajda suyun en alt seviyeye inmesi durumunda kanallara çamur ineceğini de belirterek sulama kanalları ve damla sulama sistemlerinin zarar görmemesi için en alt seviyeye inilmeden sulama sezonunun bitirilmesi gerektiğini ifade etti.
Toplantıda barajdaki suyun yetmemesi durumunda sulama sahasındaki üreticilerin yeni kuyu açmaları önerisi için DSİ'ye başvuru yapılması önerisi de görüşüldü. Baran, sulama sahasında üreticilerce yeni kuyu açılmasının mümkün olmadığını ancak Sulama Birliği'nin başvurması durumunda böyle bir şeye izin verilebileceğini aktardı. Bu öneri de oybirliğiyle kabul edildi.
Denetim Kurulu, faaliyet ve kesin hesap raporlarının da oybirliğiyle kabul edildiği toplantı yağmur duasıyla son buldu.