Geçmiş Çiftçiler Gününüz Mübarek Olsun
Merhaba sevgili okurlarım.
Bu pazar günler birbiriyle çakışsa da Anneler Günü doğal olarak ağır bastı. 14 Mayıs aynı zamanda Eczacılık günüydü. Anneler günü her yıl mayısın değişik günlerine denk gelse de yöremiz için en önemlisi ve üzerinde durmamız gereken Dünya Çiftçiler Günü. Uluslararası Tarım Üreticileri Federasyonu'nun (IFAP) kuruluş tarihi olan 14 Mayıs 1984 tarihinden beri her yıl ''Dünya Çiftçiler Günü'' olarak kutlanıyor.
Cicero, çiftçiyi "Gerçek çiftçi; ürününü göremeyeceği halde, toprağını eken adamdır" diyerek tanımlarken, Emerson "İlk insan, ilk çiftçiydi" diyor. Cenap Şahabettin ise "Ekinlere bir kere de çiftçi gözüyle bakınız; başakları hükümdar tuğlarından ve taneleri incirlerden daha kıymetli bulursunuz" diyerek çiftçiliğin önemini vurguluyor.
Her Dünya Çiftçiler Günü dolayısıyla düzenlenen etkinliklerde, gazete, radyo ve televizyon gibi yayın organlarında ve okullarda, güç şartlar altında çalışan çiftçilerin ekonomiye olan katkısının ve hızla artan dünya nüfusuna karşı en temel ihtiyaç olan gıda üretiminin önemi bir kez daha vurgulanıyor.
Bu kapsamda, tarım sektörünün gelişmesi, sürdürülebilir bir büyüme trendinin yakalanması ve üreticilerin uluslararası piyasalarda rekabet gücü kazanabilmesi için çiftçilere yönelik bir takım destek projeleri oluşturuluyor.
Ayrıca, çiftçilerin başarılı olmasını sağlamak adına doğal kaynakları koruyarak, çiftçilerin daha fazla üretmesi ve yaşamlarını iyileştirmesine yardımcı olmak, nitelikli tohum geliştirerek, üretimlerine değer katmak gerektiği belirtiliyor.
Sulama, gübreleme, ilaçlama konusunda aydınlatıcı bilgiler verilerek, toprağın daha iyi işlenebilmesi için ekim, dikim, bakım ve hasat işlerini yapmakta kullanılan alet ve makineler tanıtılıyor.
Beslenme için gerekli tarım ürünleri üreten çiftçilerin bağ, bahçe ve tarlada nasıl zor şartlar altında çalıştıklarının önemine dikkat çekildiği 14 Mayıs'ta giyeceklerin ham maddesi olan pamuğun, ipeğin, yünün üretilmesinde çiftçilerin çalışmaları hakkında bilgi veriliyor.
Türkiye'de tarım, üç milyona yakın tarım işletmesiyle, dünyanın en büyük sekizinci tarım ülkesi olması ve tarım sektörünün nüfusun dörtte birini istihdam etmesi nedeniyle, ülke ekonomisi açısından büyük önem taşıyor.
Tarım nüfusunun ağırlıklı olduğu ülkemizde, geçimini topraktan sağlayan çiftçiler, dört mevsim üretim yaparak, sofralarımıza gelen besinlerin emek gücünü oluşturuyor.
Yaşam için en temel unsur olan beslenmede, tarım olmazsa olmaz bir yere sahip. Tarım arazilerinde ve tarım nüfusunda yaşanan azalma ise değişen zaman ile birlikte gelecek nesilleri tehdit eden en büyük sorunlar arasında yer alıyor.
Son yıllarda stratejik değeri daha iyi anlaşılan tarım sektörünün, zor şartlarda çok büyük emekler vermesinin yanı sıra, ülke ekonomilerine de büyük katkı sağladığı biliniyor. İstihdamda önemli bir yere sahip olan tarım sektörünün, toplumsal yapı ve ülke ekonomisindeki yeri ve rolü oldukça önemli.
Büyük Önder M. Kemal Atatürk;
"Arkadaşlar, dünyada zaferlerin iki vasıtası vardır. Biri kılıç, diğeri sapan. Hakiki zafer kılıçla değil, sapanla yapılandır. Milletleri vatanlarında yerleştirmenin, millete istikrar vermenin aracı sapandır, sapan, kılıç gibi değildir. O kullanıldıkça kuvvetlenir… Türk çiftçisi bir eliyle kılıcını kullanırken, diğer elindeki sapanı topraktan ayrılmadı. Eğer milletimizin çoğunluğu çiftçi olmasaydı, biz bugün dünya yüzünde bulunmayacaktık" demiştir.
Bizde toprağı ekerek, ona değer katan tüm çiftçilerimizin geçmiş 'Dünya Çiftçiler Günü'nü kutluyoruz.
Hoşçakalın…
Hiç yorum yok