Hoşgeldin Ramazan
Merhaba sevgili okuyucularım.
Ramazan ayınız mübarek olsun. On bir ayın sultanı ramazan geldi hoş geldi. Milletimize ülkemize huzur ve mutluluk getirsin inşallah.,
Birlik ve beraberliğin, yardımlaşmanın ve ruhun doyuma ulaşmasıdır Ramazan.
Mis gibi ramazan pidesidir mesela. İftar zamanı yaklaştıkça tatlı bir telaş sarar insanları. Fırınların önünde kuyruklar oluşur. Trafik sıkışır. Sıcak yaz akşamları balkonlarda beklenir top sesi.
Yaz aylarında iftar zamanı daha bir tatlıdır. Hele o son dakikalar yok mu top ve ezan sesiyle içilen o ilk yudum su. Anlarsınız, dünyada başka bir mutluluğun olmadığını. "su hayattır" dersiniz.
Büyüklerden duymuşsunuzdur mutlaka "nerde o eski Ramazanlar" diye. Benimde çocukluğumdan kalma hatıralarımı düşündüğümde bende diyorum "nerde o eski Ramazanlar" diye. Komik geliyor ama öyle. Rahmetli babaannemin sahur da kuzineli sobada pideler yaptığını hatırlıyorum, yine sobanın üstünde kaynayan çay, bütün ev halkı uykulu ama mutlu yer sofrasındaki yerini alır önce isteksiz sonra kapış kapış yemekler yenir, televizyonda sahur özel programı keyifle izlenirdi. İftar ve sahur programların da çocuklar unutulmaz komik skeçler olurdu büyük bir keyifle izlerdim. Babaannemin yanında namaz kılmaya çalışırdım o da gülmemek için kendini zor tutardı.
Ramazan ayında beslenmemize de çok dikkat etmeliyiz. İftarda mutlaka çorba ile başlamalı biraz dinlenip ana yemeğe geçmeliyiz ki uzun saatler dinlenen midemize birden yüklenmemeli sakin ve yavaş yavaş yemeliyiz. Sebze yemeklerini tercih etmeli mutlaka yoğurt ve salatayı da ihmal etmemeliyiz. Sahurda uzun süre tok tutacak olan yumurta gibi gıdaları tercih etmeli karpuz gibi uzun süre su ihtiyacımızı karşılayacak meyveleri tercih etmeliyiz.
Ramazan ayının iftar ve sahur menüsünde ilk akla gelen Ekmek Dolması ve pide yağlamasıdır. Ekmek dolması yapmak için dolmalık ekmek kıyma ve maydonoz gerekli. Önce ekmeğimizin içini boşaltıyoruz. Tavada kıymayı kavurup ekmek içi ve maydonozları koyuyoruz tuz karabiber ilave edip ocaktan alıyoruz. Ekmeğimizin içini bu karışımla doldurup tencerenin altına ister çatallar yardımıyla ister patateslerle alttan destek yapıp ekmeğin suyla temasını kesip buharda pişmesini sağlıyoruz ekmeğin üzerine tereyağ parçaları koyup yumuşamasını sağlıyoruz. Tahıl et ve sebze ile oldukça faydalı ve besleyici bir Ramazan yemeği tüketmiş oluyoruz.
Pide yağlaması ise, ramazan pidelerini doğrayıp yine buharda ısıtıp üzerine tereyağı ve çökelek dökerek harika bir sahur yemeği yapıyoruz. Afiyet olsun…
Sağlıklı, huzurlu ve tüm sevdiklerinizin yanınızda olduğu bir Ramazan ayı geçirmenizi diliyorum.
"Açlığa sabır, Allah'ın has kullarına bir lütfudur" Mevlana
Özlem Erakyol
Hiç yorum yok