SON DAKİKA

İmam Hapşurursa


..

Merhaba kıymetli okuyucularım;
Yine bir mübarek ramazan ayını idrak ediyor olmanın sevincini yaşıyoruz. Cenabı Allah hepimizi sağlıkla nice ramazanlara ulaştırsın. Geçtiğimiz cuma günü gazetemizin manşetinde yer alan bazı mahalle camilerimizde yaşanan din görevlisi sorunu beni ve tanıdığım birçok kişiyi derinden üzdü.
Yetkililerimizin bu konuyu halledeceklerine inanıyor sadece ramazanda değil yılın diğer aylarında da bu camilerimizin garip kalmayacağını düşünüyorum.  Hali hazırda görev yapan din görevlisi arkadaşlarımızın da manevi sorumluluk çerçevesinde en ücra köşedeki camilerimizde canla başla görev yaparak beş vakit cemaati yalnız bırakmamalarını istiyorum. Bu konu maddi kazanç ve çıkarların ötesinde manevi bir şeref ve sorumluluktur.  Din görevlileri her konuda topluma örnek ve model olmalıdır.

Örnek olmak, kişinin ailede ve toplumda diğer insanlar açısından ideal tip olması anlamına gelir. Her mesleğin ideal tipleri vardır. Bu kişiler emsallerine göre daha başarılı, pozitif yönleri ile tanınan, kendisi gibi olunmaya çalışılan kimselerdir.

Bir kişi ya doğuştan sahip olduğu bazı özellikleri ile veya sonradan kazandığı vasıfları ile veya herhangi bir makam ve mevki sahibi olması hasebiyle örnek ve ideal tip olabilir.
Örnek din görevlisi, dini yorumlayabilecek bir eğitim görmüş olmalıdır. Uzmanlık seviyesinde ilahiyat eğitimi yanında, felsefe, tarih, sosyoloji, psikoloji ve eğitim dallarında temel bilgilere sahip olmalıdır. Eğitimi esnasında edindiği bilgileri pratik hayata başarılı bir şekilde uygulayabilmelidir. Din görevlisinin, gerek mesleğini icra esnasında gerekse toplum içinde yapacağı açıklama ve yorumlarda, vereceği bilgilerde sağlam bilgi esas olmalıdır. Bu anlamda, din görevlisi sahip olduğu dini bilginin, bugün ne anlama geldiğini kavrayabilmelidir.

Bugünkü şartlarda ideal bir din görevlisi, dünyadaki sosyal ve kültürel gelişmeleri yakından takip edebilmelidir. Bunun en ideal yolu, yabancı dil bilmektir. Bu mümkün olmazsa din görevlilerinin ülkemizdeki medyayı sürekli takip etmeleri, internetten kendi alanları ile ilgili gelişmeleri izlemeleri ve gerekli yerlerle devamlı temas halinde olmaları gerekir.

Din görevlisi iyi ahlak sahibi olmalıdır. Din görevlisinin toplum nezdindeki itibarı sadece bilgisine bağlı değildir. O aynı zamanda işi, hal ve hareketi ile İslam dininin öngördüğü ahlaki meziyetlere sahip olmalıdır. Ahlaki alanda zafiyeti olan kimse din görevlisi sıfatını taşıyamaz. Kendileri yapamasa da, insanlar dini ve insani yüksek hasletlerin toplumda temsilini isterler. Örnek bir din görevlisi, bu beklentiye uygun kimse olmalıdır.

Din görevlisi, daima hayatın gerçeklerini göz önünde bulundurmalı, insanları yargılayan, mahkum eden, yasaklayan ve korkutan bir üslup ve tavırdan uzak durabilmelidir. İnsanların hangi halde olurlarsa olsunlar, Allah'a güvenmeleri ve ona yönelmelerini kolaylaştırıcı bir anlayış içinde olmalıdırlar.

Din Görevlisi yaptığı görevin ve aldığı eğitimin farkında olarak, daima Allah rızasını ön planda tutmalıdır. Hiçbir dünyevi endişe ve çıkarın bu amacını zedelemesine izin vermemelidir. Örnek din görevlisi sadece peşinde namaz kılan insanların değil, toplumdaki herkesin hocası olmalıdır. Görev sahasını, sadece cami ve kürsüden ibaret görmemelidir. Din görevlileri, çevrelerindeki insanların kriz anlarında onlara eşlik edebilmelidirler. Doğum, evlenme, hastalık, yaşlılık ve ölüm anları, insanlar için çevresindeki kimseleri test ettikleri zaman dilimleridir. Bu zamanlarda, onlara gerekli ilgi gösterilmelidir. Din  görevlilerinin böyle anlarda insanlara eşlik etmesi, onları teselli etmesi, sabır telkininde bulunması, yaşadığımız modern zamanların çok önemli gerekliliği olarak gözükmektedir.

Misyon, şahsın hayatının anlamını bulduğu fonksiyonlarının toplamıdır. Din görevlilerinin bu anlamdaki misyonu, Allah'ın yarattıklarına hizmet ederek onun rızasına ulaşmaktır. Bunun için Din görevlileri, sosyal sorumluluk üstlenmeye hazır insanlar olmalıdır. Teknik olarak imamet ve hitabet vazifeleri, bu misyonu gerçekleştirmede yetersiz kalabilirler. Bu bakımdan din görevlilerinin, fonksiyon alanlarını iyi tanımlamaları gerekir. Toplumun sosyal problemlerine sırtını dönmüş bir din görevlisi, misyonunu gerçekleştiremez.

İşte bu konularda hassasiyet göstermeleri gereken din görevlilerimiz "Namaz kıldırma memuru" olmanın ötesinde her konuda bulunduğu çevreye faydalı bir Önder olmalıdırlar. İmamlar için toplumumuzda birçok yakıştırma yapılsa da biz onlara takılmayalım ve imam hapşurursa
Yerhamükellah, "Allah sana rahmet etsin" Çok yaşa torunlarını okşa diyelim.  Tekrar mübarek ramazan ayınızı kutluyor, sağlık ve afiyetle bayrama ulaşmayı diliyorum.
Hoşçakalın...

Melih Erakyol

Hiç yorum yok