Lokmacı Orhan Çaylalı
Yaşamımızı sürdürebilme adına hayatımızın her alanında farkında olmadan birbirimize yardımcı oluruz aslında. Fırıncı evimizin ekmeğini, marangoz evimizin mobilyalarını, lokantacı yemeğimizi hazırlar. Polis jandarma emniyetimizden, doktorlarsa hastalandığımız da bizleri iyileştirmekle sorumludur.Yaşam böyle akar gider.
Türk milleti olarak bizlerin örf ve adetleri bulunmaktadır. Bu adetler yöreden yöreye de farklılık göstermektedir. Hayır, hasenat yapmak Türk milletinin olmazsa olmazlarındandır. Düğün-derneklerde, mekân açılışlarında, cenazelerde yapılan hayırlar katılımcılara ikram edilir.
Yapılan bu ikramların başında da lokma gelir. Lokma kazanları meydanlara kurulur. Gelen geçen herkes bu lokmalardan sebeplenir. Lokmanın yanında peynir, helva, pekmez gibi ek ilaveler yapılır. İlçemizde bu işle uğraşan birçok ustası bulunmaktadır.
Biz bugün bu işin duayenlerinden birini sizlere tanıtmaya çalışacağız.
Geçtiğimiz günlerde yeni istasyonda kazanlar kurulmuş, lokma dökülüyor. Herkes sıraya girmiş kâselerdeki lokmaları alarak Allah kabul etsin duaları ile oradan ayrılıyorlardı. Bizde gazeteci arkadaşım Kaan ile birlikte bir süre yaptığı işi izledikten sonra sıraya girerek lokma aldık ve tadına baktık. Hakikaten lokma nefisti. İşi bittikten sonra Orhan Çaylalı ile sohbet etme fırsatımız oldu. Usta yorulmuş. Bir sandalyeye oturdu karşılıklı kahve içerken bir yandan da sohbet ettik.
Yorgunluğuna rağmen ahilik kültürünün verdiği nezaket çerçevesinde alçak bir sesle bizlere mesleğinin inceliklerini anlatmaya başladı. Son derece mütevazı, kibar ve yakasındaki Atatürk rozetinden de anlaşıldığı üzere iyi bir Atatürkçü.
Orhan Çaylalı 1946 Ödemiş doğumlu. İlkokul mezunu. Ödemişli eski devecilerden Deveci Şerifin Oğlu. Baba mesleğini yapmamaya kararlı. Bu nedenle 1958 yılında helvacının yanında çıraklığına başlamış. İşi ilerletmek ve patacılık mesleğini öğrenmek adına 1960 yılında İzmir'e gitmiş. 8 yıl burada çalışmış. Daha sonra askerlik için izmir'den ayrılmış ve askerlik bittikten sonra Ödemiş'e kesin dönüş yaparak yerleşmiş.
Ödemiş'te Şehmuz Pastanesine ustalığını sermaye olarak ortaya koydu ve ortaklıkla işe koyuldu.
Uzun yıllar pastacılık yapan Orhan usta bir yakının sünnet töreninde rica üzerine lokma döktü ve o gün bugündür bu işe devam etmekte.
Adnan Saygılıer: Orhan Usta, lezzetli bir lokma nasıl yapılır?
Orhan Çaylalı: Adnan Bey, atalarımız ne güzel söylemişler. İş bilenin kılıç kuşananın diye. Yaptığın işi severek yaparsan, yapmış olduğun ürün elbette çok güzel ve kaliteli olur. Allaha şükür ben işimi seviyorum. Müşterilerimin önünde başım asla önüme eğilmez. Lokmayı yaparken her şeyden önce hamurun işlenmesi ve kıvama gelmeli. Artık tecrübeyle sabit. Bir bakışla hamurun gelip gelmediğini anlarım. Egenin birçok yerinde lokma döktüm. Makinem de var ama elle dökülen lokmanın kalitesi daha bir başka oluyor. Bazı müşteriler kesinlikle makine istemiyorlar mesela.
Adnan Saygılıer: Orhan Usta, lokma hamurunun içine koydunuz malzemeler hakkında bilgi verir misiniz? Tabi ki sizin için bir sakıncası yoksa.
Orhan Çaylalı: Adnan Bey, unumuzu eledik, kasnağımızı astık aslında. yani benim için hiçbir skaıncası yok. Malzemeler un, su, tuz, yağ, maya, şeker. Lokmanın yanında hiç ek bir ikrama gerek yok aslında benim lokmam damak tadıdır.
Adnan Saygılıer: Orhan Usta, Ödemişte bu işi yapan kaç lokmacı ustası bulunuyor? Kaliteli bir lokma nasıl anlaşılır?
Orhan Çaylalı: Adnan bey ödemişte 30'un üzerinde firma var. Allah herkesin rızkını veriyor. Allah bereket versin bizde kazanıyoruz. İyi bir lokma karşıdan baktığın zaman bile belli olur. Lokma karşıdan lamba gibi parlamayacak, kese kâğıdı yağ olmayacak.
Adnan Saygılıer: Orhan usta başka neler söylemek istersiniz?
Orhan Çaylalı: Adnan Bey ne iş yaparsanız yapın önce kendiniz beğenin. Aranan biri olmak istiyorsak kaliteli hizmet sunmalısınız. Dürüst olacaksınız. Bana zaman ayırdığınız için teşekkür ediyorum. sizlere de çalışmalarınızda başarılar.
Adnan Saygılıer: Dünya kırk kulplu kazan tutu bir ucundan sende kazan demiş atalarımız. İnsan çalışmak helal rızk kazanmak istedikten sonra bunun mücadelesi verildiğinde Allah kulun rızkını verir. İşte Orhan usta ilerlemiş yaşına rağmen alın teri ile mücadelesini veriyor. Orhan ustaya yaşam boyu sağlıklı günler diliyorum. Her şey gönlünce olsun.
Hiç yorum yok