Ödemiş’te sağlıklı iftar sofraları için panel
Ramazan ayına sayılı günler kala Ödemiş'te "Ramazan'da sağlıklı beslenme" konulu panel düzenlendi.
Ödemiş Belediyesi, Ege Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu, Ödemiş Ticaret Borsası ve Kent Konseyi el ele vererek "Ramazan'da sağlıklı beslenme" konusuna dikkat çekti.
Ödemiş Sağlık Yüksekokulu konferans salonunda düzenlenen panelde Dr. Eren Erçiçek ve Diyetisyen Sevinç Baygın, Ramazan ayında sağlıklı beslenme açısından önemli hususları Ödemişliler ile paylaştı. Ödemiş Kaymakamı Celil Ateşoğlu, Ödemiş Kent Konseyi Başkanı Doç. Dr. Funda Yoldaş, İlçe Milli Eğitim Müdürü Murat İçel, daire müdürleri akademisyenler ve öğrencilerin takip ettiği panelde ilk olarak Dr. Eren Akçiçek, "Sağlık sorunlarında oruç" konusunda sunum yaptı. Akçiçek, oruç tutmaması önerilen grupları paylaşarak, ergenlik çağının altındaki çocuklara, yaşlılara, hastalara, gebelere, lohusalara, özellikle insulin kullanan hastalara ve kan şekeri düzensiz giden, hap kullanan hastalara oruç tutmamalarının önerildiğini belirtti. Oruç için riskli olan hasta gruplarının gıdaları ilaç gibi değerlendirmesinin önemine vurgu yapan Akçiçek, sahurdan 8 saat sonra acıkmanın başladığını ifade etti. Akçiçek, diyabet hastaları açısından oruç tutmanın risklerini de katılımcılarla paylaştı.
Diyetisyen Sevinç Baygın da Ramazan ayında sağlıklı beslenme için iftar ve sahur öğünlerinin taşıması gereken özellikleri paylaştı.İftar sofralarında bol kalorili besinler yerine rahat sindirilebilen gıdaların tercih edilmesi gerektiği ve iftara hafif yemeklerle başlanıp 15 dakika sonra sebze ve salatayla devam edilmesinin sağlıklı beslenme açısından önemli olduğu vurgulandı. Aşırı gıda tüketiminden kaçınılarak porsiyonların küçültülmesi önerilirken iftar ve sahur arasında sık sık su tüketilmesinin faydalı olduğu belirtildi. Panel çerçevesinde Ödemiş Toplum Sağlığı Merkezi de Sağlık Yüksekokulu zemin katında stant açarak sağlıklı beslenme önerileri ve Ramazan ayında beslenmeyle ilgili broşürleri vatandaşlara dağıttı.
Başar Uçar
Hiç yorum yok