Sağlıklı ramazanlar
..
Merhaba sevgili okurlarım;
Ramazan ayınız mübarek olsun. Rabbim nice hayırlı ramazanlar nasip etsin.
Sağlık sorunları olan ve her yıl oruçlarını geçirmekten çekinen bir anne babaya sahipseniz eğer, ramazan ayında sağlıklı beslenmeyle ilgili bir sürü şey bilmeniz gerekiyor.
Sahurda ayrı iftarda ayrı özen göstermek gerekiyor sofralara. Hem günleri rahat geçsin, hem ibadetlerini yerine rahat getirebilsinler hem de bir evlat olarak sizin vicdanınız rahat olsun.
Benim anne babam için ramazan ayında dikkat ettiğimiz bir beslenme programım var. Ramazanın ilk gününde sizinle bunu paylaşmak istedim.
'Oruç tut sıhhat bul' hadisi şerifinden de anlaşıldığı gibi oruç tutmanın vücuda birçok faydası var. Sadece uzun saatler aç ve susuz kalmayı başarmak gerekiyor.
- Oruç süresince uzun saatler aç kalan vücut her zamankinden daha fazla mineral ve vitamine ihtiyaç duyar. Bu nedenle özellikle sahur öğününün atlanmaması büyük önem taşır. Sahuru bir kahvaltı öğünü olarak düşünmek ve her sabah yaptığınız gibi muazzam bir kahvaltı hazırlayıp sahurda bunu tüketmek gerekiyor.
- Güzelce kahvaltımızı yani sahurumuzu yaptıktan sonra içerisindeki yağdan dolayı beyne tokluk sinyali gönderen ceviz, fındık ve badem tüketmeniz gün içerisindeki tokluğunuza fayda sağlayacaktır.
- Sahur kahvaltı soframızda peynir, süt, yoğurt, yumurta ve meyve kesinlikle bulunmalı.
- Sahurda ramazan pidesi veya beyaz ekmek tüketmek yerine tam tahıllı veya tam buğday ekmeği tüketmek içerdikleri lif oranı sayesinde tokluk süresini uzatacak midenin daha geç boşalmasını sağlayacaktır.
- Özellikle yaz aylarına denk gelen ramazanlarda vücudumuz uzun süre susuz kalacağı için iftarla sahur arasında kalan sürede mutlak suretle 2 lt su içilmeli.
- Sahurda gün içerisinde sizi suya muhtaç edecek gıdalardan uzak durmalı. Tuzlu peynir, sucuk, salam, sosis, zeytin, turşu gibi gıdalar tüketilmemeli.
Nuray Toksöz
Hiç yorum yok