Doğru meslek seçimi ve kariyer planlaması
Merhabalar sevgili Cephe okurları;
Sizlere de ayrıca merhaba sevgili gençler. Malum önümüz LYS. Ardından da üniversite ve bölüm tercihleri. Okumak istediğiniz bölümü, yapmak istediğiniz işi seçtiniz mi? Peki hiç geleceğiniz hakkında düşündünüz mü?
Sizlere neler yapmanız gerektiğini söyleyemem belki ama neler yapmamanız gerektiğini çok rahat söyleyebilirim. Bir kere sakın ama sakın, asla, sevmediğiniz, sevemeyeceğiniz, içinize sinmeyen bir bölümü tercih etmeyin. Okumayı ve meslek sahibi olmayı kendinize işkence haline getirmiş olursunuz. Bunu size üniversite bitirmiş biri olarak söylüyorum. Çünkü birazcık da olsa sorumluluk sahibi bir insansanız, bilgiye ve öğrenmeye açıksanız, hele ki hayattaki yegâne hedefiniz mutlu hissetmek ve mutlu kalabilmekse bir süre sonra yaptığınız tüm seçimleri sorgulamaya başlıyorsunuz. Elbette ki mesleklerimiz para kazanmak için. Yaşamımızı idame ettirebilmek için para kazanmak zorundayız. Fakat emin olun bazı şeyleri para çözmüyor (çok şükür ki). İnsanın kendisiyle olan ilişkisini paranın çözmesini bekleyebilir misiniz?
Bakın genç dostlar; meslek seçimi yaparken her şeyden önce kendinizi iyi tanıyın. Kimsiniz siz? Bu hayattan ne bekliyorsunuz? Bu hayata ne katmak istiyorsunuz? Sizi siz yapan şey ne? Yetenekleriniz ne? Sonra seçtiğiniz mesleğin kişisel özelliklerinizle uyumlu olması çok önemli. Kan görmeye dayanamayan bir doktor tanıdığınız var mı? Ya da sudan korkan bir yüzücü tanıdığınız? Olamaz dostlar. O kişi doktorluk mesleğinin getirdiklerine katlanabildiği için doktor. O kişi sudan korkmadığı için yüzücü. Beethoven'ı Beethoven yapan şey ne? Ya da Nikola Tesla'yı Nikola Tesla yapan? Beethoven fizikçi olamazdı, onun yeri müzikti. Kendini müzikle ifade edebiliyordu. Fikirleri, düşünceleri, duyguları müzikle vücut buluyordu, Beethoven demek müzik demekti. Nikola Tesla da fiziği seçtiği için Nikola Tesla oldu elbet. Eğer bir doktor olsaydı onu günümüzde bile bu kadar iyi tanıyor olmazdık. Çünkü Nikola Tesla'yı kendisi yapan şey elektrofizik. Onu o yapan elektriğin kablosuz taşınabilme hayali. Bu insanlar kendilerine doğru meslekleri seçtikleri için bu kadar başarılı oldular.
Çoğunuzun aklında aynı serseri düşünceler var biliyorum. "Abla burası Türkiye", "Abla sevdiğim meslekte para yok", "zaten sadece hayalde kalır bunlar", "Türkiye'de kim sevdiği işi yapıyor?"… Bırakın bunları arkadaşlar. Geçin bunları. Bunlar gibi ezberlenmiş kalıpları kendinize kaçış yolu olarak seçmeyin. Neyi istiyorsanız gidin peşinden. Çok çalışacaksınız. Çok fazla çalışacaksınız. İlk seferde olmayacak belki. İkinci, üçüncü, dördüncü seferde… Belki yirminci seferde de olmayacak. Gerekirse günlerce uykusuz kalacaksınız. Fakat sevdiğiniz, amaçladığınız bir şeye ulaşmanın hazzı tüm o uykusuzluklara, yorgunluklara değer. Değer dostlar. Değer. Özdemir Asaf'ın bir sözü vardır çok sevdiğim:
"Bir seviyi anlamak, bir yaşam harcamaktır. Harcayacaksın."
Harcayacağız gençler. Hayatı ıskalama lüksümüz yok.
Yasemin Yancı
Hiç yorum yok