Oyunun Arkadaşlarla Olan Etkisi Nedir?
Oyun, 7`den 70`e insanların zevkleri hoşlandıkları alanlar veya hobilerine göre değişiklik gösterebilen tek veya birden çok kişiyle oynanan veya yapılan bir aktivitedir.
OYUNUN FAYDALARI VE ZARARLARI
Oyunlar, farklı türlerde olduğu gibi sadece birer aktivite değil aynı zamanda doğru kullanıldığında bireyin bir veya birden fazla üzerinde gelişim göstermesini de sağlayabilecek bir faaliyettir. Bebeklerde kullanılan farklı şekil ve renkteki oyuncaklar bebeğin algısını genişlettiği yapılan araştırmalar sonucu kanıtlanmıştır. Kötü yönleri de yok değil tabii. Genelde bebeklere göre daha büyük yaş ortalamalarına hitap eden bazı oyunlar gençlerde bağımlılık yaratıyor. Oyun bağımlısı olan gençler ise vakitlerinin birçoğunu oyun konsolları ve bilgisayar başında geçiriyor. Çok fazla bu oyunlarla zaman geçiren gençler hayatını kaybedebiliyor.
OYUNUN ARKADAŞLARLA OLAN ETKİSİ NEDİR?
Oyunlar sadece tekil anlamda birer aktivite değil farklı birey veya bireyler ile yapılabilen aktivitelerdir. Oyunlar, oynayacak kişi sayısı veya sayılarına göre değişiklik gösterebilmektedir. Bir oyunu tek oynamaktansa arkadaş veya arkadaşlarla oynamanın insanlara birçok faydası vardır. Bu faydalardan bazıları ;
TAKIM OLGUSU
Takım olarak oynanan oyunlar insanlara bireysel başarı yerine takım başarısı için çalışmayı aşılamaktadır. Takımının başarısı için çabalayan insanlar hem takım olma olgusunu hem de takımdaki arkadaşlarıyla olan iletişim becerisini geliştirir.
SORUMLULUK
Arkadaşlarla oynanan oyunlarda alınan sorumluluk tekil oynanan oyunlara göre daha az olduğu için başarı şansı daha yüksektir. Oyunu oynayan kişi sorumlulukları sayesinde mutluluk üzüntü heyecan gibi duyguları sadece kendi değil takım arkadaşlarıyla birlikte yaşar ve bu da takım işi iletişimi güçlendirecek unsurlardandır.
Oyunlar tekil oynanmasına kıyasla arkadaşlar oynandığında bireylere daha çok katkı sağlamaktadır. Oyunların arkadaşlarla olan etkisini ele alırsak; insanlar arası iletişim, iş birliği, bir takıma ait olma, sorumluluk, bireyin kendine özgüveni, yardımlaşma gibi konularda bireylerde gelişime katkı sağlar.
Elif Yıldırım
Hiç yorum yok