Kadrolu Elemanda Aranan Şartlar Nelerdir?
Kamu kuruluşlarının, işletmelerin, denetim veya yönlendirme işlerini gerçekleştirenler ve bunların taşıdığı görev, yetki ve sorumlulukların hepsinin bir işte görev alan kişi veya kişilere verilmesidir. Genel olarak kadrolu işçiyi devlet çalıştırır. Özel sektörde kadrolu eleman veya sözleşmeli eleman kavramları yoktur. Kadrolu eleman ne demektir? Soruna gelecek olursak kadrolu elman devlet kurumunda herhangi bir sözleşmeye bağlı olmaksızın çalışan kişilerdir.
SÖZLEŞMELİ MEMUR İLE KADROLU MEMUR FARKLARI
Güvence farkı: Kadrolu olarak çalışanlar için sahip oldukları güvence sözleşmeli personel olarak çalışanlar ile aynı değildir. Çünkü sözleşmeli personel işe başlarken imzaladığı sözleşmeye göre çalıştırılır. Yaptıkları sözleşmede alacağı ücrette yararlanacağı sosyal haklara kadar her şey belirtilmiştir. Kadrolu eleman ise bir sözleşme ile iş başına gelmiyor. Alacağı ücret ve sosyal hakları bir sözleşmede yazmıyor.
Maddiyat farkı: Sözleşmeli çalışan elemanın maaşı kadrolu çalışan elemanın maaşına yakındır. Kadrolu eleman sözleşmeli eleman gibi tazminatını her yılsonun da değil emekli olduğunda alır. Kadrolu elemanın sosyal haklarına bakıldığında ise kadrolu bir memur sözleşmeli memura göre yol yemek gibi ücretleri daha az öder. Memur çalışanı emekli sandığına bağlı çalışır. Kadrolu bir memurun 10 yıl çalışmış bulunmasıyla mazeretsiz bir kereye mahsus 6 ay kadar ücretsiz izinleri vardır. Bunların hepsi devlet kurumunda çalışan kadrolu ve sözleşmeli elemanlar içindir.
Kadrolu eleman özel sektörde de vardır. Örneğin engelli personel alan özel sektörler. Alınan engelli personel çoğunlukla iş kur üzerinden kadrolu olarak alınır. Tabi alınan bu engelli personel aynı konumda çalışan personele göre daha fazla ücret alır. Özel sektörde çalıştırılan engelli personeli kanuni zorunluluklar ile alıyor çoğu özel kurum bunu isteyerek yapmak istemiyor.
Memurlarda kadrolu elemanda aranan şartlar nelerdir?
Kadrolu bir memur memurluktan hangi sebeplerle atılabilir.
Özürsüz olarak 20 iş günü işe gelmemek.
Herhangi bir suçtan aranan şahısların gizlenmesinde yardımcı olmak.
Yasaklanmış her türlü yayın, siyasi veya ideolojik amaçlı bildiri, afiş asmak ve okumak.
Elif Yıldırım
Hiç yorum yok