Münir Bezmez’den jet çıkış “EGE ÜNİVERSİTESİ İYİ DÜŞÜNSÜN”
Bugünlerde kapatılıp özel okula dönüştürüleceği iddia edilen Ege Üniversitesi Ödemiş Sağlık Yüksekokulu’na (SYO) 90’lı yıllarda TEKEL binalarının tahsisi için büyük çaba harcayan dönemin Belediye Başkanı Münir Bezmez, “Ege Üniversitesi iyi düşünsün. ‘Tapu bende’ demekle olmaz” dedi.
Ödemiş, Ege Üniversitesi SYO’nun kapatılarak özel okula dönüştürüleceği yönündeki iddialarla çalkalanırken yüksekokulun bulunduğu binaların TEKEL’den alınıp Ege Üniversitesi’ne verilmesini sağlayan dönemin Ödemiş Belediye Başkanı Münir Bezmez çok önemli açıklamalarda bulundu.
“BÜYÜK ÜZÜNTÜ DUYDUM”
Ege Üniversitesi SYO’nun kapatılarak binaların Ege Üniversitesi Güçlendirme Vakfı tarafından kiraya verileceği ve buradaki binaların özel okula dönüştürüleceği yönündeki iddialardan büyük üzüntü duyduğunu söyleyen 1994-1999 dönemi Ödemiş Belediye Başkanı Münir Bezmez, “Aldığımız duyumlara göre Ege Üniversitesi, kendisine bağlı olan bağlı olan Ödemiş merkezdeki TEKEL binalarındaki kampüsünü kendi bünyesinde tutup kiraya verip, bir özel okul açıp, kirasını da vakıfa almak istiyor. Ödemiş için çok büyük bir kayıptır. Kulağıma gelen duyumlar maalesef bu yönde” dedi.
TEKEL’e ait binaların Ödemiş Belediyesi Encümen üyeleri tarafından satın alarak yüksekokul açılması için Ege Üniversitesi’ne verildiğini hatırlatan Bezmez, “Türkiye genelinde TEKEL’e ait bazı binalar özelleştirme kapsamına girmişti. Bu özelleştirme kapsamında TEKEL Genel Müdürlüğü, ihalelerle ve devir yoluyla elinden çıkarma kararı almıştı. Bu binalar arasında şu anda yüksekokulun faaliyette olduğu TEKEL binaları da vardı. Sene 1996 idi. Biz bunu duyunca konuyu Sayın Kaymakamım Ünal Erdoğan ile görüştük. Siyasi parti gruplarıyla da görüş alışverişinde bulunduk. Dedik ki; ‘Bu TEKEL binalarını biz alalım, buraya üniversite gelsin. Daha önce Ödemiş’te Ziraat Yüksekokulu açan Ege Üniversitesi kanalıyla başka birimler açılsın. Bizim niyetimiz o anda Ödemiş’e çok öğrenci getirebilecek olan Eğitim Fakültesi idi.
“EGE ÜNİVERSİTESİ ‘SATIN ALMAYA GÜCÜMÜZ YETMEZ’ DEMİŞTİ”
Bu konuyu o dönemin siyasilerinden de güç ve yetki alarak Sayın Kaymakamımla beraber Sayın Valimiz Kutlu Aktaş’a anlattık. Sayın Kutlu Aktaş da bu konuyu dönemin Ege Üniversitesi Rektörü, rahmetli oldu Refet Saygılı’ya anlatmamızı istedi. Refet Saygılı’dan randevu alındı. Ege Üniversitesi Rektörlüğünde öğle yemeğine davet edildik. Vali Kutlu Aktaş, Ödemiş Kaymakamı Ünal Erdoğan, belediye başkanı olarak ben ve o dönemde Ege Üniversitesi MYO Müdürü olan Prof. Dr. Ramazan Erkek ile birlikte yemeğe katıldık. Refet Bey’e konuyu açtık. Refet Bey bize, ‘Bizim burayı almaya gücümüz yetmez, ancak siyasi otorite devreye girerse burası alınabilir’ demişti. Kendilerine ‘Bu işi ben halledeceğim siz hiç merak etmeyin’ dedim. Bu konuyu ben o dönemin REFAHYOL hükümetinin Gümrük ve Tekel Bakanı’na anlattım. Bakanlık beni İstanbul’daki TEKEL Genel Müdürlüğü’ne yönlendirdi. İstanbul’da TEKEL Genel Müdürü ile görüştüm. Ödemiş’in kazancı olması için burada bir fakülte açmak istediğimizi söyledim” dedi.
Bezmez, TEKEL binalarının devralınması ile ilgili attıkları adımları da paylaşarak, “Burayı ya bize verin, ya da üniversiteye devredin dedik. ‘Belediyeye verirsek önüne geçemeyiz. Ancak düşüncen çok güzel Sayın Başkan. Biz bunu Ege Üniversitesi’ne verelim’ yanıtını aldık. Geldim konuyu, Rektör’e ve Sayın Vali’ye anlattığımda bu işi benim çözebileceğimi söylediler. Maliyeti hesaplamaya başladık, trilyonlarca tutuyor. Ege Üniversitesi’nin 1 lira parasının olmadığını öğrendik. Ege Üniversitesi’ne ait vakfın parası yok. TEKEL Genel Müdürü’ne durumu anlattığımızda, ‘Size sembolik rakamla vereceğiz’ dedi. Yasaları araştırdık. ‘İlçede kurulan Takdir-Kıymet Komisyonu, oraya bir bedel biçerse, her iki kamu kuruluşu bu bedeli onaylarsa devir işi gerçekleşir’ diyor yasada.
PARAYI ENCÜMEN ÜYELERİ KENDİ İÇİNDE TOPLAMIŞ
Nihal Bağlan önderliğinde komisyon kuruldu. Bugünün parasına çevirirsek 9-10 bin lira, izbedel gibi bir tutar belirlendi. Koskoca TEKEL binaları şu an değeri ortada. Ege Üniversitesi’ne bu cüzzi bedeli bildirdik, yine ‘1 lira paramız yok’ yanıtını aldık. 10 bin liraları dahi yok. Belediye’nin on kişilik encümeninde o parayı kendi aramızda topladık. Gittik, Ege Üniversitesi’ne bağışladık. Ege Üniversitesi o parayı TEKEL’e yatırdı, tapu Ege Üniversitesi’nin oldu. Bizim buradaki amacımız belliydi. Ödemiş’in büyük sanayi fabrikaları yok, her şey tarıma bağlı. İyi olduğu yıllar vatandaşın cebi birkaç kuruş para görüyor, kötü olunca yok. Bunu kurtaracak olan ya askeri birliktir ya da üniversitedir. Burada yüksekokul ile başlarsak büyür gider. Sağ olsun Refet Saygılı ve diğer yetkililerin katkısıyla 5 yıllık Sağlık Yüksekokulu açıldı. Biz hep ümit ettik büyür gider bu iş diye. Ama maalesef duyduğumuz kadarıyla şu an bu iş buradan gidiyor. Bizim düşüncemiz buraya senede 500-600 öğrenci gelecek. Bunlar ilçede yiyecek, içecek, konaklayacak, Ödemiş ekonomisi canlanacaktı” dedi.
“YETKİLİLER ACİLEN EL ATMALIDIR”
Mevcut iddiaların gerçekleşmesi durumunda Ödemişlilerin parasının İzmir’e gideceğini söyleyen Bezmez, “Ödemiş’ten her konuda olduğu gibi yine para çekilip gidecek. Ödemiş’e bir katkısı olmayacak. Ben diyorum ki; inşallah bu duyduklarımız yanlıştır. Yahut böyle bir durum varsa umarım bunun yanlışlığını görüp geri adım atarlar. Bu konuda inanıyorum ki siyasilerimiz girişimlerde bulunuyorlardır. Mutlaka bu durumu çözeceklerdir. Çünkü benim dönemimde bu işleri yaparken tüm siyasi partilerin yetkilileri beni desteklemişti. TEKEL binalarının Ege Üniversitesi’ne geçişini imzalayan da ANAP’lı Bakan Sayın Işın Çelebi idi. Burada hiçbir siyaset olmadı o dönem. Tek paydada birleştik. Tahmin ediyorum ki; burada iktidarı muhalefeti bir araya gelip Ödemiş için bir tepki koyacaklardır. Bizim yapabileceğimiz sesimizi duyurmaya çalışmak. Şu an benim herhangi bir yetkim yok, yaptırım gücümüz yok. Temenni noktasındayız. Yetkililer bu işe el atmalıdır acilen” diye konuştu.
Ege Üniversitesi yönetimine seslenen Bezmez, “Eğer ki Ege Üniversitesi ‘Ben bu işi burada götüremiyorum. Ben bu işi yapamıyorum, öğrenci getiremiyorum, öğretim görevlisi getiremiyorum’ diyorsa Ege Üniversitesi’nin bu binalarda bir tuz taneciği kadar katkısı yok, derhal bu yerleri Ödemiş’in sahibi olan ve Ödemiş için yatırım yapacak olan Ödemiş Belediyesi’ne devretmelidir. Bu binalar tamamen Ödemiş halkının temsilcileri tarafından Ege Üniversitesi’ne devrettirilmiştir. Verilecek olan ücret, Belediye Başkanı önderliğinde Encümen üyelerinin cebinden verilmiştir. Başta iktidar partisinin ilçe başkanı ve belediye başkanının bu konuyla derhal ilgileneceklerine adım gibi eminim. Çünkü onlar da üniversite olmasını istiyorlar. Eğer Ege Üniversitesi yapamıyorsa bu binaları Ödemiş Belediyesi’ne versin. Ege Üniversitesi iyi düşünsün. ‘Tapu bende’ demekle olmaz.
“YAPAMIYORLARSA BİNALAR ÖDEMİŞ BELEDİYESİ’NE DEVREDİLSİN”
Etik olan neyse Üniversite onu yapsın. Burada parası İzmir’e gidecek şekilde açılacak bir özel okul sömürüden başka bir şey olmayacaktır. Bu sistem Ödemiş’i sömürme sistemi olacaktır. Ödemiş’te halihazırda bu işi layığıyla yapan özel okullar zaten vardır. Bu binaların restorasyonu bile Ödemiş Belediyesi öncülüğünde İzmir Valiliği’nden yine belediyelerin gelirlerinden alınan payla yapılmıştır. Ege Üniversitesi’nin orada da bir çivisi dahi yoktur” şeklinde konuştu.
Ege Üniversitesi’nin öğretim görevlisi gelmiyor şeklindeki gerekçelerinin doğru olmadığını söyleyen Bezmez şunları söyledi: “Gelsin burada Birgimiz var. ‘Röleve-Restorasyon’ üzerine bölüm açsın, Ödemiş’ten ben dahil kaç tane hocalık yapmak isteyen mimar ve mühendis arkadaşım var. Seve seve de yaparız. Veterinerlik Fakültesi açsın seve seve ders verecek veteriner arkadaşlarımız var. Biz Ödemişliler olarak da destek veririz. Eğer ki idare edemiyorlarsa idareciliklerini bıraksınlar”
Başar Uçar
Hiç yorum yok