SON DAKİKA

Ödemişli üretici dikkat!.



Ödemiş tarım ürünleri içerisinde önemli bir yere sahip olan ve ihracata giden kornişon salatalık, içerisinde bulunan ilaç kalıntısı nedeni ile geri dönmeye başladı.

Ürünlerin geri dönmesi ve üreticilerin bu konuda bilinçlendirilmesi amacı ile Ege yaş sebze ihracatçıları birliği, sektördeki firmalar ve üreticiler GTHB İlçe Tarım Müdürlüğünde bir araya gelerek çözüm arayışına girdiler..

GTHB İlçe Müdürü İbrahim Altıntaş ülkemiz genelinde 100 bin ton üretimi olan kornişon salatalığın 30 bin tonunun yaklaşık 12.500 dekar alanda ilçemizde üretildiğini, ilçemizin sektör içerisinde önemli bir yeri olduğunu vurguladı.



Ege Yaş sebze ihracatçılar birliği başkan yardımcısı Murat Ödül İyi iş yoktur, işini iyi yapan vardır diyerek üreticilerimizin ve ülkemizin Pazar payını korumak ve kaybetmemek için ürünlerimizi standartlara uygun bir şekilde üretmemiz gerekiyor dedi.

Zeytursan Gıda Sanayi Tic.AŞ (Orhan Kantarcı) ve Septar Tarım (Mesut Gündüz) yetkilileri kornişon tarımında kullanılan Metalaxyl etkili maddesinin kalıntı değerinin dış piyasada %0,5 den %0,1 e düşürüldüğünü üreticilerin bu ilacı kullanmaya devam etmeleri halinde, ürünlerin geri gelmeye devam edeceğini, bu sorunun bir an önce beraberce çözülmesi gerektiğini, bu konuda üzerimize düşeni yapmalıyız dediler. Yine Maliyet hesaplamalarının daha önceden yapılarak üreticiye önceden fiyat verilmesi gerektiğini, ödemişte sadece 6 firma kaldığını ve bu ürünün ülkemizin suyu-tuzu-kavanozu ile birlikte ihraç edildiğini, pazarın kaybedilmemesi için herkesin elini taşın altına koyması gerektiğini söylediler.



40 yılı aşkın süredir tarım ilaçları ile uğraşan Ege Üniversitesi Emekli Öğretim Üyesi Profesör Nafiz Delen ; Tarım ilaçları kalıntı sorununun kornişonda çözülmesinin kolay olmadığını, Tarım bakanlığı, üreticiler , Araştırma Enstitüleri ve diğer kurumlarla ortak olarak çözülmesi gerektiğini, üreticinin ilacı doğru seçmesi gerektiğini, son kullanma tarihine dikkat edilmesi gerektiğini, turşuluk kornişonda her gün hasat yapıldığını ve kalıntı sorunun karşımıza çıktığını söyledi. Daha önce kuru üzümde de yaşanan sorunların çözüldüğünden bahsederek üreticilerin ürünlerini her gün hasat etmemelerini 2-3 günde yapmalarını tavsiye etti. Hasadın sabah erken saatte yapılarak ilacı öğleden sonra atmalarını, ertesi gün boş geçsin bir gün sonra hasadı geç saatte yaparsanız kalıntısız ürün elde edebilirsiniz tavsiyesinde bulundu.



GTHB tarım İl Müdürlüğü Bitki Sağlığı ve bitkisel Üretim Şube Müdürlüğünden Ziraat Mühendisi Meral Özçekici ve Didem Sayman Kayıkçı Hıyar hastalıkları hakkında bilgiler vererek, tarım ilaçlarının ne zaman, hangi dozda kullanılması gerektiği, bekleme süresi ve ilaç kullanımında dikkat edilmesi gereken şartları anlattılar. Ayrıca GTHB İl ve İlçe Müdürlükleri tarafından yapılacak olan hasat öncesi pestisit analizleri ve denetimleri anlatılarak üreticilerin ürünlerinde çıkacak olan ilaç kalıntıları sonucundaki uygulanacak cezai işlemler anlatıldı.

Tavsiye dışı Bitki Koruma ürünü kullanımı tespit edilmesi durumunda 5996 sayılı kanunun 39. Maddesi kapsamında 1.834 TL,

Tespit edilen Bitki koruma ürününün ülkemizde kullanımının yasaklı olması durumunda tüm ürünün imhası,

Analiz sonucunun kalıntı değerinin üzerinde olması durumunda ürünün hasat edilen kısmının imhası, hasat edilmeyen kısmının da ilgili bitki koruma ürününün ruhsatlı olduğu en yakın üründe belirlenen “son uygulama ile hasat arasında geçmesi gereken süresine göre hasat geciktirme işlemi uygulanacaktır.

Hiç yorum yok