Müşahitlerin görevleri nedir?
Seçimlerin demokratik ve adil bir atmosferde geçmesi adına görev yapan müşahitlerin görevleri ve yetki sınırları nelerdir?
Tüm Türkiye nefeslerini tutmuş bir şekilde yarınki seçime odaklanmış durumda. Seçim sonuçlarının belirlenmesinde; seçmenin oyunun kullandığı andan, oyların tutanak altına alınıp Seçim Kurulu Ofislerine teslim edildiği ana kadar sorumluluk altında olan müşahitlerin görev ve yetkileri nelerdir?
-Sayım masası başında durup oy pusulalarını görme hakkına sahip olan müşahitler, sayım bittikten sonra sandık sonuç tutanağını alma hakkına sahiptir.
-Müşahitler sandık sonuç tutanağını alsa da sandık kurulu üyeleriyle birlikte İlçe Seçim Kurulu'na gidebilirler.
-Müşahitler, sandık kurulunun görevlerini doğru bir şekilde yerine getirmemelerinin tespiti halinde, şikâyet haklarını kullanabilirler. Şikâyetlerinin kabul edilmemesi durumunda, İlçe Seçim Kurulu'na itirazda bulunabilirler.
Müşahitler siyasi sembol taşıyamaz
-Pazar günü sabah 07.00'da oluşturulacak sandık kurulunda görevlilerden birinin eksik olması halinde, bu sırada sandık çevresinde bulunan müşahitlerden biri sandık kurulu üyesi olarak atanabilir.
Bu nedenle müşahitlerin saat 07.00'dan önce, olabilecek en erken saatte sandık çevresinde bulunması gerekir.
-Müşahitler seçim günü yiyecek ve içecek ihtiyaçlarını, sadık başından ayrılmaya gerek kalmayacak biçimde hazır etmelidir.
-Müşahitler, elektriklerin kesilmesi ihtimaline karşı el feneri, telefon şarının bitmesi ihtimaline karşı yedek şarj bataryası, kalem ve kağıt gibi ihtiyaçları yanında bulundurmalıdır.
-Seçim günü sandığa giderken müşahitlerin, seçim yasakları başladığı için görünür yerinde herhangi bir siyasi sembol taşıması yasaktır.
Ali Tutku Kaytaran
Hiç yorum yok