SON DAKİKA

Çekirdek Karpuz Kabak Aşılı Karpuza Karşı

Sıcakların başlamasıyla karpuz tezgâhlarına koşuyoruz. Ancak, bazı karpuzların kabak aşılı olması hem tüketici, en çok da üreticiyi endişelendiriyor.

Ödemiş’te yaz aylarının en çok tüketilen ürünlerinden karpuzda bu yıl yine sorun var. 2014 yılında kilosu 30 kuruş olan toptan karpuz fiyatı bu yıl 10 kuruşa düştü, alıcı yok. Çiftçi, ürünü tarlada bırakmakla, karpuzunu traktör kasasında mahalle mahalle gezdirerek satmak arasında kararsız kalıyor.

Son yıllarda gazetelerde karpuz ile ilgili çok sayıda haber var. Bu haberler alt alta sıralandığında, ciddi ve önemsenmesi gereken bir sorunun yaşanmakta olduğu hemen ortaya çıkıyor.

Gazetelere göre; 2011 yılında karpuzu kuraklık vurdu, karpuz üreticileri son 3 yılın en kötü sezonunu yaşadı. 2012 yılında kabak aşılı karpuz nedeniyle toptan fiyatlar 10 krş civarında idi. 2013 yılında ise karpuzun kilogramının 80 kuruş seviyelerinde olması çiftçi açısından sevindiriciydi. Ancak, bu fiyatların Türkiye ve dünya standartlarına göre çok yüksek olduğu iddia edildi. 2014 yılında, karpuzun tarlada kilosu 45 krş ile 50 krş arasındaydı, kavun ise 80 krş ile 1 lira arasında alıcı buldu. Bu yıl ise; pazarda bir römork dolusu karpuz, 200-250 liradan satılıyor.

Karpuz fiyatlarıyla ilgili; ”aşılı karpuz çok ekildi, verim yükseldi ve fiyatlar bu nedenle düştü. Üstelik aşılı karpuzlarda kabak tadı var, tüketici karpuz almıyor” iddiaları büyük oranda gerçeği yansıtsa da, karpuz fiyatlarındaki istikrarsızlığı sadece kabak aşısı karpuza ve karpuz üretim alanlarının artmasına bağlamak kolaycılık olur.

Artan üretime, yeni tüketim pazarları bulunması gerekiyor. Öte yandan, karpuz severler aşılı karpuz ile çekirdek karpuzu ayırt etmeli ve çekirdek karpuza daha yüksek fiyat ödemeye hazır olmalı. Talep olmayan ürün piyasadan kendiliğinden silinir.

Kabak aşılı karpuz her toprak yapısında yetişebiliyor. Bu tür karpuzların tarla veriminin yüksek, boyutlarının iri olması gerekçesiyle birçok çiftçi tarafından tercih edildiği bir gerçek. Ayrıca, aşılı fidenin hastalıklara karşı direnci de fazla. Normal çekirdek dikimi karpuzda dekar verimi 5-6 ton iken, karpuz fidesinin bal kabağına aşılandığı karpuz 8-12 ton arası ürün yapıyor.

Asıl önemlisi kabak aşılı karpuzun daha dayanıklı olması ve her toprakta yetiştirilebildiği için artık Türkiye`nin her yerinde karpuz üretilebiliyor. Yani; ekim alanları genişledi, üretim de arttı.

Sulu tarıma açılan GAP bölgesinin karpuzu; tadı, aroması ve ağızda bıraktığı lezzet bakımından Adana ve Diyarbakır karpuzuna rakip oldu bile. GAP karpuzu TIR’larla Orta Doğu pazarlarına gönderilemeyince, iç piyasaya yöneldi. Bizim ürünler de iç pazardaki bolluk içinde kayboluyor ve Ödemiş karpuzunun fiyatı düşüyor.

Çiftçilerimizin doğru zamanda doğru ürünü yetiştirmesi doğru tarım politikasıdır. Doğru zaman, doğru ürün ve doğru fiyat kavramı ise doğru tarımsal üretim politikasının ta kendisidir. Kısaca hem devlet, hem tüketici hem de üreticinin memnun olacağı üretim-tüketim dengesi, fiyatlardaki denge ile oluşur.

Kabak aşılı karpuz ile normal çekirdek karpuzu arasında fiyat farkı olmalı.

Karpuzda tüketiciye de düşen bir sorumluluk var. Karpuz seçerken damak tadımıza göre tercih yapacağız. Karpuz tüketicisi, bilinçli olarak hangi tür karpuzu istediğini saptamalı. Kaliteli çekirdek karpuza, ucuz kabak aşılı karpuzdan daha fazla bedel ödemeyi kabullenmeli. Biraz daha pahalı olsun, eskiden beri yediğimiz çekirdek karpuzu tercih edelim, ağzımızın tadı bozulmasın.

Olan, gerçek karpuz üreticisine ve karpuz severlere oluyor. Traktörlerle römorklar dolusu karpuz satılmayı bekliyor.