SON DAKİKA

Turgay Şeren

Sporla, özellikle futbolla ilgilenenler geçtiğimiz bayram günlerinde ebediyete göçen, geçmişte Türk Milli Futbol takımımızın ve Galatasaray’ın kalecisi Turgay Şeren için bir Fatiha okumuşlardır umarım. Şöhretin zirvelerinde yapayalnız bir ömür tüketen bu fani için.

Bizim nesil dahil, sonrakiler de kendisini seyredemedik. 84 yaşında vefat etti. (D. 1932). 34 yaşında futbolu bırakmış olsa demek ki 50 yıl geçmiş. Televizyon ülkemizde 1970’li yılların başında yaygınlaştığına göre, Turgay’ın futbol oynadığı yılları, sporseverler maalesef izleyemediler.
Turgay’ı bir başka türlü severdi halkımız. O okullu idi. Galatasaray Lisesi mezunu yani. Bir de Coşkun Özarı’yı hatırlıyorum okullu olarak.

Futbol oynamadım ama, gençliğimden beri ilgi alanımdır. Özellikle futbol oynayanların tahsilli olanlarını hep sevmişimdir. Bizim yaşın da üstünde Doktor Arif (soyadını hatırlayamadım ama Ödemiş’li olduğunu kesin biliyorum) vardı. 1960’lı yıllarda Ödemiş Gençlikspor’da (Sarı-Lâcivert) oynardı. Üniversite’de talebe iken ve sonrası Kuşadası’nda görevli Hükümet Tabibi iken. Ben Altınova Spor taraftarıydım. Bizim Mahallenin Bengisu’nun takımı idi Altınova.(Kırmızı-Beyaz) Ödemiş’te bir de rahmetli Koreli Tevfik’in (Konuralp) tek başına gayretiyle yıllarca ayakta tuttuğu Yıldırımspor vardı. (Siyah-Beyaz). Okumuş futbolcular günümüzde çoğaldı. Özellikle Spor Akademileri tercih ediliyor. Beşiktaş’ın ünlü ileri üçlüsü Metin-Ali-Feyyaz’ın üçü de Üniversite mezunu idiler. Hatta Metin’ın (Tekin) bu kış TV. de gazeteci Nazlı Ilıcak’ın röportajı yayınlandı. Metin şöyle diyordu: Bizler topluma örnek olmalıydık. Gayret ettim ve İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’ni bitirdim. İkisi bir zor yürüdü ama, başardım. Zira genç kuşaklara futbolcunun da tahsilli olabileceğini göstermiş olduk.

Tekrar Turgay’a gelelim:

Asıl Adı Türkay Sabit Şeren. Ankara Keçiörenli. Devlet Yatılı Okul Sınavlarında kazanarak Galatasaray Lisesi’nde yatılı okudu. Okul takımında Futbol, Basketbol ve Voleybol oynadı. İlk yıllarında Santrfor oynadı. Fransız hocalar Türkay ismini söylemede zorlanınca Turgay demeye başlandı, ismi öyle de kaldı. Futboldaki ilk hocası santrfor olarak oynarsan 3-5 sene sonra senden daha iyi şut çeken birisi gelir, kaybolur gidersin. Kaleciliğin yaşı yoktur, deyince kalecilikte karar kıldı. Babası Atatürk’ün Özel Kalem Müdürlüğünü yaparken doğdu, isminin Atatürk tarafından verildiği biliniyor.

Turgay Türk futbol tarihine damga vurmuş bir efsane idi. Türkiye’de milyonlarca kişinin Galatasaray’lı olmasında rahmetli Metin Oktay ve Hakan Şükür gibi onun da dahli büyüktür. Çok kimse çocuğunun adına Turgay ismini vermiştir. Rahmetli dostum Tevfik Konuralp (Koreli) oğluna Turgay adını vermişti. Turgay Konuralp, Ödemiş’te yıllardır Yerel Basının önemli isimlerindendir.
Turgay Şeren’in, 1954 de evlendiği ve Celâl isminde bir oğlu olduğu bilinse de bu konuda yeterli bilgiye sahip değiliz. Eşi 2013 de vefat etmiş. Ne yazıktır ki, pek çok ünlü gibi gözlerini Huzurevinde yumdu Turgay Şeren.

Berlin Panteri… Nur içinde yat.

Saygılarımla.