2016 Yılında Tarımda Neler Oldu?
2016 Rusya ambargosuyla girdiğimiz, Suriye ve Irak’ta yaşananlar yüzünden de jeopolitik risklerin ihracat pazarına yansıdığı, yüksek girdi maliyetlerinin konuşulduğu bir yıldı.
• Gübrede yüzde 18, yemde yüzde 8 olan katma değer vergisi yüzde 1'e düşürüldü.
• Bakanlar Kurulu kararıyla terör örgütleri tarafından bomba yapımında kullanıldıkları gerekçesiyle nitratlı gübrelerin dağıtımı ve kullanımı yasaklandı.
• Temmuz 2014’ten bu yana artmayan çiğ süt miktarı 2016’da Ulusal Süt Konseyi’nin belirlediği ve tavsiye ettiği 1,15 liralık referans fiyatın bile çok altına indi. Çiftliklerin çoğunda anaç hayvanlar kesime götürüldü.
• Çiğ süt referans fiyatı, Ocak 2017’den itibaren ise 6 kuruş daha arttırılarak 1 lira 21 kuruş olarak belirlendi.
• Canlı hayvan ithalatı için et ve süt kurumu ile Türkiye Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü yetkilendirildi. 670 bin baş canlı hayvan ithalatının önü açıldı.
• Kırmızı et fiyatlarında ilk kez tavan fiyat uygulaması geldi. Kıymanın kilosu 32, kuşbaşı etin kilosu ise 34 liradan satılması kararlaştırıldı ama kısa sürede karar delindi.
• Kanatlı sektörü başta olmak üzere tarım ve gıda alanında bir çok şirket iflas erteleme başvurusunu sürdürdü.
• Genç çiftçi projesi ile genç çiftçilere 30 bin liraya kadar hibe desteği sağlandı. 14 bin 970 kişi hibe almaya hak kazandı.
• 14 Ekim’de “Milli Tarım Projesi” açıklandı.
• Tarımda havza bazlı üretime destek verilmek üzere 941 havza belirlendi. Desteklenecek ürün sayısı 21 olarak açıklandı.
• Ürün bazında ve dekar başına çiftçiye yüzde 50 mazot desteği verileceği açıklandı.