SON DAKİKA

İzmir Büyükşehir Dut Fidanı Dağıttı


Küçük Menderes Havzası’nın tarım ve hayvancılık konusunda önde gelen ilçelerinden birisi olan Torbalı’da İlçe Müdürlüğü tarafından yürütülen Torbalı ve Çevresinde İpek Böceği Yetiştiriciliğinin Yaygınlaştırılması Projesi kapsamında dut fidanı dağıtım töreni gerçekleştirildi.


Törende konuşan Torbalı ilçe Müdürü Hakan Karakaya; Torbalı ilçe müdürlüğü olarak geçen sene ipek böceğinin yaygınlaştırılması ve özellikle kadın üreticilerin aile ve tarım ekonomisine katkılarının sağlanması amacıyla bir proje başlattıklarını belirtti. Karakaya; “Üretimi yaygınlaştırmak amacıyla 40 üreticimize, Koza Birlik’ten gelen teknik elemanlar tarafından eğitim verildi. Ardından ilçede bulunan dut ağaçları tespit edildi ve kapasitelerine göre üreticilere ipek böcekleri verildi.” dedi.


Teknik personelin her hafta üreticilerle birlikte çalışarak Torbalı’da kaliteli ipek böcekçiliği yapılabildiğini kanıtladıklarını sözlerine ekleyen Karakaya “ipekböcekçiliğinin ileriye dönük olarak daha da yaygınlaştırılması için bugün burada başvuran üreticilerimize dut fidanı dağıtacağız. İpek böcekçiliğinin ilçemiz ve çevre ilçelerde önemli bir geçim kaynağı olduğunu biliyoruz ve bunun geliştirilmesi için çalışmaya devam edeceğiz.” dedi.


Törene katılan ve üreticilere dut fidanlarını teslim eden il Müdürü Ahmet Güldal; Torbalı’da geçen sene yaklaşık 15 kutu ile başlanılan ipek böceği yetiştiriciliğin başarıya ulaştığını, bu sene üretime 42 üreticiyle devam edildiğini söyledi. Üretimde özellikte kadın çiftçilerin olduğunu vurgulayan Güldal; “Gençlerin ve kadınların tarım sektörüne ilgileri, bizimde onlara ilgi ve katkılarımız artarak devam ediyor. Çünkü gençler ve kadınlar gelişmeyi, araştırmayı, büyümeyi, hedef koymayı daha iyi biliyorlar. Teşkilat olarak Bakanlığımız da genç bir kadroya sahip ve gençler birbirleriyle büyük bir uyum içinde çalışıyor.” dedi.


İpek böcekçiliği üretiminin temelinin dağıtılan bu fidanlar olduğunu söyleyen Güldal; “Eğer dut fidanlarınız varsa gerisi kolay. Birkaç yıl içinde bu fidanlar ciddi manada yaprak verecek ve o yapraklarla 35 günde ipek böcekleri kozaya dönüşecek” dedi. Bakanlık olarak kiloya 50 TL destek yapıldığını da sözlerine ekleyen İl Müdürü Güldal; kurumsal olarak bu tür projeleri yürütmekten mutlu olduklarını söyledi.


Konuşmaların ardından 25 üreticiye 1250 dut fidanı dağıtımı yapıldı. Fidanlarını alan üreticiler yem maliyetini büyük ölçüde ortadan kaldıracak bu fidanlarla birkaç yıl içinde maliyetsiz ipek böceği üretimine geçebilecekler.