Süt Ve Süt Ürünlerindeki Gelişmeler Olumlu
Türkiye İstatistik Kurumu ekim ayı süt ve süt ürünleri üretimi verilerini açıkladı.
Ticari süt işletmecileri ekim ayında 731 bin 188 ton inek sütü topladı. Toplanan inek sütü miktarı ekim ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 5.1 arttı.
Ekim ayında ticari süt işletmeleri tarafından içme sütü üretimi 130 bin 407 ton olarak gerçekleşti ve bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 13.5 artış gösterdi.
İnek peyniri üretimi 53 bin 851 ton ile bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 5.2 fazlalaştı. Koyun, keçi, manda ve karışık sütlerden elde edilen peynir çeşitleri ise 674 ton ile yine bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 37.8 arttı. Yoğurt üretimi 95 bin 14 ton ile bir önceki yılın ayına göre yüzde 0.7 yükseliş gösterirken, ayran üretimi ise 60 bin 937 ton ile geçen seneye oranla yüzde 7.7’lik artış gösterdi.
Ekim ayında ticari süt işletmeleri tarafından toplanan inek sütü yağ oranı ortalama yüzde 3.5, protein ise ortalama yüzde 3.3 olarak tespit edildi. Toplanan inek sütü miktarı Ekim ayında bir önceki aya göre yüzde 1.1 arttı.