SON DAKİKA

Ulus Meydanı’na Malatya Fuarı Kuruldu



Malatyalılar Derneği’nin düzenlediği Malatya Yöresel Ürünler Fuarı bugün Ödemiş’te başladı.


Ödemişlilerin yediden yetmişe büyük ilgi gösterdiği fuar sadece Malatya yöresinin lezzetleriyle sınırlı kalmayıp yöre çevresindeki illeri de fuara davet ederek Ödemişlilere adeta bir lezzet şöleni sunuyor.


Erzurum, Kahramanmaraş, Bursa ve Balıkesir illerinin de davetli olduğu fuar, Ulus Meydanı Saraçoğlu Stadyumu önündeki bol çeşitli stantlarla sabahın erken saatlerinde Ödemişlilere merhaba dedi. Malatya yöresinin dünyaca ünlü kayısı kurusu, değirmen bulguru, yüzlerce çeşit peyniri, 8 kiloluk heybetiyle görenleri hayrete düşüren Osmanlı ekmeği; Ödemişli ziyaretçilerin damak tadına hitap etti. Katılımcılar ise gördükleri ilgi karşısında çok sevinerek, illerine ekonomik bir destek sağlamanın gururunu yaşıyor.


Malatyalılar Derneği’nin temsilcileri Ahmet Tunç ve Ejder Daloğlu fuarla ilgili yaptıkları bilgilendirmede; Ege Bölgesi’ne gelelim diyerek, Aydın ve ilçelerinde yapmaya başladıkları bu fuarı Ödemiş’in yakın olması açısından bir de burada da gerçekleştirmek istediklerini; Malatya’ya yakın illerin de misafir ürün gruplarıyla fuarda yerlerini aldıklarını, ve Ödemiş Halkı’nı bu lezzetli fuara beklediklerini kaydettiler.


Bağlı bulundukları şubeleri Ankara’da bulunan, Türkiye genelinde Malatya ile çevre yörenin lezzetlerini tanıtımı amaçlayan Haydar Ayas ve Musa Yıldız ustalar ile de görüştük. Malatya’ya özgü satır kebabı, içli köfte, patlıcan kebabı, sarma ve dolmaları hazırlayarak Ödemişlilerin beğenisine sunan bu ustalar fiyatları da olabildiğince makul tutmuş. Erzurum cağ kebabının porsiyonu 20 lira, dürümü ise 10 liradan satılıyor. Malatya içli köftesinin tanesi 3.5 lira, porsiyonu ise 10 lira. Kuzu tandırın porsiyon fiyatı ise 25 lira olarak belirlenmiş.


Meşhur Malatya peynirlerinin sergilendiği stantta ise yok yok. Fiyatların 20 lira civarı olduğu sayısız peynir çeşidi içinden en dikkat çekenleri çeçil peyniri; sıkma, yuvalama, salamura, abaza-çerkez peynirleri, sepet ve aynı bir yufka gibi oklavayla açılan lavaş peyniri. Diğer yöresel süt ürünleri olan tereyağları da mevcut.


Ekşi maya ve tam buğdayla yapılan bir köy ekmeği çeşidi olan Osmanlı ekmeği ise tam 8 kiloluk. 4 günlük mayalanma sürecinden sonra 8 saat közde pişirilen bu ekmek de Ödemişlilerin dikkatini cezbediyor.


Malatya’nın can komşusu Kahramanmaraş’ın ise yöresel ürünleri olan sumak ekşisi, zehir acısı; zahteri dağ kekiği ve çemen tozu gibi başka yerde bulunamayacak baharatları da satışa sunuluyor. Bembeyaz rengiyle şaşırtan Maraş tarhanası, salçalar ve pekmez sucuğu da ilinin marka değeri olarak vazgeçilmez bir diğer lezzetlerden.


Fuara davetli Bursa’nın ise kestane şekerleri kimisi çikolatayla daha da zenginleştirilmiş halde kutu ile satılarak Bursa hatırası olmayı bekliyor. Balıkesir’den ise meşhur höşmerim tatlısı var. Mersin’in organik tescilli keçiboynuzu ve harnup pekmezleri de Ödemişlilerin yabancı olmadığı tatlardan. Nar ve karadut pekmezleri ise Malatya’ya özgü imiş.


Malatya için bir sağlık kaynağı olarak görülen yüzde yüz organik, anında makinesinde sıkılarak elde edilen çörek otu yağı ise birçok hastalığa iyi gelmesi sebebiyle fuarın göz bebeği.


Ahmet Ateş ise yöresel ürünlerden satın alıp tadına bakan Ödemişlilerden. “Her sene bu zamanlar gelsinler. Biz öyle memnun kaldık ki. Böyle faydalı ve lezzetli fuarların devamını bekliyoruz, sağolsunlar.” diyerek Malatya’ya destek veriyor.