Onların Sanatı Herkes İçin: Sokak Sanatçıları
Modern sanatı sokaklara dökerek hem en protest hem de en özgün örneklere imzalarını atan ünlü sokak sanatçılarına göz atalım.
Sokak sanatı kimileri için duvarların karalanmasından ibaret, kimileri içinse bu dünyayı güzelleştirmek adına düşünülmüş en orijinal fikirlerden. Son olarak meşhur bilekten tuz serpme hareketini dünyaya kazandıran Nusret Gökçenin Avustralya duvarlarında gördüğümüz grafitisinden sonra sokak sanatçılarına göz atmak istedik.Hiç kuşkusuz ki bunların arasında dünyaca ünlü hale gelerek sanatını çok pahalı galerilere taşıyanlar da var. Dünya çapında ünlenmiş sokak sanatçılarından en bilineni ise Banksy. Banksy ülkesi İngilterenin dışında pek çok ülkede daha çalışmalarda bulundu.Yaptığı duvar resimlerinde savaş karşıtı, hayvan hakları savunucusu, çevreci ve aşırı tüketimi eleştirel temaları kullanıyor. Banksy; Londra'daki Andipa Gallery'de eserlerini milyon dolarlara satarak eleştirdiği ne varsa içine düşmüş olduğu hakkında da bir başka eleştiri konusu.
Shepard Fairy ise Andre the Giant adını verdiği sanat hareketiyle başladığı yola, Obamanın seçim çalışmaları için poster hazırlamak, aynı tasarımıyla Time dergisine kapak olmak ve Atatürk posteri tasarlamak gibi incelikli işlerle devam etti.
Bir diğer New York ünlüsü Gaia ise ismini mitolojideki Doğa Anadan alıyor. Eserleri kitaplaştırılan sanatçının duvar resimlerinin ana temasını doğa olayları, hayvanlar ve doğal yaşam oluşturuyor.
Picasso taklitçisi olarak gösterilen Basquiatda bu konuda ün yapmış ilk Afroamerikalı ressam olarak tanınıyor. Çalışmalarında görünüm Picasso olsa da etkileşim bizce yüzde doksan Andy Warhola ait. Sokak sanatı denince Basquiatin kırk yıllık çalışmaları bile karşısınıza çıksa da kendisi 28 yaşında hayatını kaybetmişti.
Graffiti çalışırken tesadüf eseri fotoğrafa yönelen ve çektiği fotoğrafları resimleyen JR, 2011 TED ödülünün de sahibi. Inside Out isimli projesiyle artık tüm ülkeden fotoğraf gönderen katılımcılarla birlikte çalışıyor.
İspanyol sokak sanatçısı Pejac, İstanbulda da yaptığı çalışmalarıyla tanınıyor. Okuldaki hocasının sanat görüşünü beğenmediği için bir tepki olarak sanatı sokaklara taşıyan Pejac,müzeye gidemeyen herkes için sokakları müzeye çevirdiğinden bahsediyor.
Devamı yarın...
Hülya Ayazoğlu