SON DAKİKA

Yöremin Sesi-Eski Gökçen Belediye Başkanı, Yeni Gökçen Mahalle Muhtarı Süleyman Köseoğlu.


Başkanlıktan muhtarlığa uzanan bir hayat hikayesi….

Şu anda bir mahalle olan Gökçen, 1958 yılında  Gökçen ve Kahrat  köylerin birleşimi ile bir belde belediyesi olmuştur.  Bu beldenin ilk belediye başkanı da Hasan Eren'dir.
Bu beldenin belediye olarak görevi 30 mart 2014 yılına kadar devam etmiş ve bu beldenin son belediye başkanı Mustafa Önen olmuştur. 1958 yılından 2014 yılına kadar birçok belediye başkanı bu beldede hizmet vermiştir. İşte bu belediye başkanlarından biride 1977- 1980 yılları arasında belediye başkanlığı yapan Süleyman Köseoğlu.


Tarım ve hayvancılık ile geçinen sevecen, güler yüzlü, hoşgörülü insanlarımızın yaşadığı Gökçen'in, maalesef 30 Mart 2014 yılında 6360 sayılı büyükşehir yasası ile belediyeciliğine son verilmiş, Tire'nin bir mahallesi durumuna getirilmiştir. Süleyman Köseoğlu, doğup büyüdüğü bu güzel mahalleye hizmet etmek adına 2014 yılında mahalle muhtarı adayı oldu. Bütçesi dahi bulunmayan bu mahalleye hizmet edebilmek için elini taşın altına koydu.


Tarım ve hayvancılık ile geçinen üç evlat ve altı torun sahibi olan Köseoğlu 12 sene de gökçen belediyesinde kâtiplik yapmış 1977 yılından 1980 kadar da Gökçen'de belediye başkanlığı görevinde bulunmuştur.


Gökçen muhtarımızın çalışmalarını, sosyalliğini cumhuriyet etkinliklerine verdiği önemi devamlı olarak Gökçen Mahallesine gidip gelen biri olarak biliyorum. Gökçen halkı tarafından sevilen muhtarımızı gazetemize konuk etmek istedik. Geçtiğimiz günlerde Gökçen'e giderek muhtarımız ile uzun uzun sohbet ettik. Muhtarımızın  konuşması ve yönelttiğimiz sorulara anında cevap vermesi muhtarımızın ne kadar bilgili ve donanımlı olduğunu gösteriyordu.


Adnan Saygılıer: Sayın muhtarım, bu mahalle belediye iken bir dönem belediye başkanlığı yaptınız. Ancak 30 Mart 2014 yılındaki mahalli idareler seçiminde de muhtar seçildiniz. Bize bu konuda bilgi verirmisiniz? Neden muhtar oldunuz?
Süleyman Köseoğlu: Adnan Bey, topluma hizmet etmek benim şahsımda bir inançtır. Ben doğup büyüdüğüm, havasını suyunu teneffüs ettiğim bu yöreye hizmet verebiliyorsam kendimi mutlu hissederim. 1977 ve 1980 yılları arasında Gökçen Belediye iken başkanlık yaptım. Ancak 1980 İhtilal'in de görevden uzaklaştırıldım. Ben belediye başkanı iken beldemize de çok güzel hizmetler verdim. Örneğin şu anda Gökçen Belediyesinin karşısında bulunan aile gazinosunu yaptık. Beldemize kışlık düğün salonu ve ekmek fabrikası kurduk. 650 dönümlük araziyi parselleyerek, 3,5 dönümler halinde vatandaşımıza verdik. Vatandaşlarımız her türlü ziraat yapmaya açık olan bu araziler sayesinde ekip biçmeye başladılar. Toplu taşımacılığı hayata geçirdik. Başkanlığımızı sonuna kadar devam ettirebilseydik tüm Gökçenin alt yapısını tamamlardık. Bütün sokaklarımızı beton yapardık. Maalesef 1980 ihtilal'inde iki satır yazı ile görevden alındık. Bütün hizmetlerimiz yarım kaldı. Beldemiz ve Türkiye geriye gitti.
Belediye başkanlığından sonra tarım ve hayvancılıkla uğraştım. 1958 yılında belediye olma hakkını kazanmış 4000 nüfusu bulunan beldemiz 30 Mart 2014 6360 sayılı büyükşehir yasası ile kapatılarak Tire'nin bir mahallesi durumuna getirildi. Muhtar adayı oldum. Bu görevi de halkın desteği ile kazandım.
Adnan Saygılıer: Sayın muhtarım siz nüfusu kalabalık bir mahallenin muhtarısınız. Mahalleyle alakalı projeleriniz nelerdir? Mahallenizin sorunları var mı?
Süleyman Köseoğlu: Adnan bey, elbette ki elimizde sihirli bir değnek yok.  Ama seçilmişliğin verdiği sorumluluğun da bilincindeyim. Tire Belediye'sinin ve İzmir Büyükşehir Belediyesinin destekleri ile mahallemize gereken hizmetleri getirmeye çalışıyoruz. Üretici dostu olan büyükşehir belediyesi üretim yollarımızın 23 bin m2 sini asfalt yaparak daha kullanışlı hale getirdi.  Geri kalan kısımların da 2017 yılında ihaleye çıkarak tamamlanacağı söylendi.
Beldemiz alt yapı çalışmaları konusu maalesef sıkıntılı. Bu konuyla alakalı olarak İzsu ile yaptığımız görüşmelerde, alt yapı yenileme projelerinin hazırlandığı ve haziran ayında çalışmaların başlayacağı bilgisi verildi.
Adnan Bey, 2014 yılında beldemizin sokaklarının 3500 m2 kilit taş, 2015-2016 yılında ise 12 bin m2 kilit taş döşendi. Ayrıca Tire-Ödemiş hattındaki doğalgaz boruları mahallemizden geçiyor. Bu da demek oluyor ki ileri ki zamanlarda mahallemize doğalgaz kolaylıkla gelebilecek.
Adnan Saygılıer: Sayın muhtarım ilçe ve büyükşehirden beklentileriniz nelerdir?
Süleyman Köseoğlu: Adnan Bey vatandaşımız her şeyin iyisine ve güzeline layık. Mahallede sosyal faaliyetlerin artmasını istiyorum. Mahallemizde şu anda kullanılmayan, milli eğitim tarafından Tire Belediyesine geçici olarak verilen ilkokulumuzu Belediye Başkanımız Tayfur Çiçek kültür evi yapacağına dair söz vermişti. Ancak çok masraflı bir çalışma olduğu için yapılamıyor. Ben mahallemde bu kültür evinin yapılmasını arzuluyorum. İlçe belediyesi tarafından,  mahallemizin girişinde bulunan çamlık alanın, park alanı olarak düzenlenmesi konusunda programa almasına rağmen daha yapılmadı.
Adnan Saygılıer: Sayın muhtarım mahalleniz için yapmış olduğunuz çalışmalardan bahseder misiniz?
Süleyman Köseoğlu: Adnan Bey, elbette mahallemiz için güzel çalışmalar ve hizmetler yapmak isteriz. Ancak bütçe çok önemli bir muhtarlık olarak. Biz vatandaşlarımızın isteklerini ilgili mercilere ileten bir köprü görevi görüyoruz. Gökçen'i güzelleştirme ismi altında bir dernek kurduk. Amacımız Gökçen'e yerli yabancı turistleri çekmek.  Bu durum mahallemizdeki esnaflarımızın bütçesine de bir katkı olacak. Bir diğer düşüncem ise boş olan bir arazimizi ağaçlandırarak ve mesire yeri haline getirmek. Mahallemizin temiz ve güzel havasından tüm vatandaşlarımız yararlansın istiyorum.
Adnan Saygıler: Sayın muhtarım başka neler söylemek istersiniz?
Süleyman Köseoğlu: Adnan Bey, eski belediyemize ve şimdiki mahallemize desteklerini esirgemeyen başta İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Aziz Kocaoğlu'na Tire Belediye Başkanımız Tayfur Çiçek'e ve emeği geçen herkese çok teşekkür ederim. Her zaman yanımda olan Gökçen Mahalle sakinlerine de sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum. Bizlerin sorunlarına yer verdiniz, kalemize sağlık.
Adnan Saygılıer: Kuvay-i Milliye'nin büyük efesi Gökçen Hüseyin Efenin adını taşıyan Gökçen Mahallesinde bir dönem belediye başkanlığı yapmış, hizmet söz konusu olunca hiç çekinmeden elini taşın altına koyabilen, mahallenin sevilen ve samimi muhtarı Süleyman Köseoğlu'nun gerek başkanlığı gerekse muhtarlığı dönemiyle alakalı olarak yaptığı çalışmalarını, yapmak istediği hizmetlerden dolayı kendisini tebrik ediyorum.
İlerlemiş yaşına rağmen muhtarı olduğu Gökçen mahallesine hizmet vermek için gecesini gündüzüne katarak çalışan muhtar Süleyman Köseoğlu'nu kutluyor çalışmalarında başarılar diliyorum.


Çalışmaların en yükseği budur. Denebilir ki, hiçbir şeye muhtaç değiliz, yalnız bir tek şeye ihtiyacımız var: Çalışkan olmak! Servet ve onun doğal sonucu olan rahat yaşamak ve mutluluk, yalnız ve ancak çalışanların hakkıdır. . Yaşamak demek çalışmak demektir. M. Kemal Atatürk