SON DAKİKA

Yüksek Mimar Mualla Akgün yazı dizisi: İmar yönetmeliği değişiklik taslağı bilgilendirmesi-2




  Sevgili Cephe Gazetesi okurları;

 İmar yönetmeliği değişiklik taslağı bilgilendirmesi ile ilgili bilgi ve görüşlerimizi paylaştığımız yazı dizimize devam ediyoruz..

 Yöresel mimariye ilişkin tespitleri yapmak, meydan, yol, kaldırım, tabela ve benzeri düzenlemelerdeki usulleri belirlemek, kentsel tasarım projeleri hazırlatmak veya hazırlamak gibi yetkiler diğer kanunlarla belediye meclislerine tanınan bir yetkidir.

    Mimarlık mesleği ve müelliflikhakları yok sayılmaktadır.5846 sayılı fikir sanat eserleri kanununa aykırı madde getirilmekte müelliflikhakları mesleki hakları kısıtlayan bir yönetmelik gelmektedir.

    Planlı alanlar yönetmeliğinde tanımlar üzerinde tek tek durulmuştur. Bazı tanımlar kompakt hale getirilmiştir. Hem su anda uygulanan hem de yeni taslak yönetmelikte örneğin ticaret+konut, turizm+ticaret, turizm+ticaret+konut gibi hem idarelerin hem de yüklenicilerin uygulayıcıların yorum farklılığı yaratmayacak tanımlar kullanılmalıdır.

    Merkezi yerleşim içinde h/2 olan arka bahçe mesafesi 3.00 mt çekilmektedir. h/2 arka bahçe uygulaması ve max bina derinlikleri Belediye yetkisine bırakmaktadır. Asma katlara mekânın 1/3 oranında kısıtlama gelmektedir.

Ödemiş'te handikap küçük ve dar parseller

    Ödemiş'in büyük handikap olan küçük ve dar parseller bitişik nizamlarda mimarı planlamada belli kalıplar içine sokmuş, kısıtlamıştır. Bu yönetmelikte parsel cepheleri genişletilmektedir. 1/1000 ölçekli uygulama imar planlarında, 18 madde uygulanacak olan bölgelerde parseller daha geniş olarak parselasyon planları yapma imkânı gelmektedir.

    Parselasyon planları yapılırken kamu yararını gerçekleştirmek amacıyla düzenleme, ortaklık payı DOP özel mülkiyetten alınan alanlardır. Minimum olarak ayrılması zorunlu alan sosyal ve teknik donatı alanlarından olan eğitim tesis alanları, özel alanlar ibaresi ile ticari amaca açılmıştır. Bu alanlarda, kamu hizmeti olarak sunulması ve kamu elinde olması gereken alanlardır.

    İmar planlarında belirlenen net olan arazi kullanım bölgeleri konut, ticaret, sağlık, eğitim gibi kararlarına gerek kalmamıştır. Planlı alanlar tip imar yönetmelik taslağı ile karma tanımlar ile arazi kullanım bölgelerinde her şey yapılabilir duruma gelmiştir.

    Spor ve oyun alanı stadyum sahalarında yapılan tanımlamalar ticari amaca yöneliktir. İdarenin inisiyatifine bırakarak amacı dışında kullanma imkânı vermekte, stadyumlar içine AVM yapma, stadyumların yol ve meydanların altlarına yapılabileceğini öngörmektedir. Dolayısıyla yeşil alanların, koruma alanlarının, kültürel alanların korunmadığı parkların, rekreasyon alanlarının, kamusal alanların, otoparka açıldığı bir yönetmeliktir. Açık çıkmalar arasında bırakılması gereken boşluk, mimarlık mesleği mekân tasarımına da kısıtlamadır. 4 fazla kat ve 20 daireden fazla olan binalarda atık ayrıştırma baca sistemi getirilmektedir.

    Kamu kurum ve kuruluş tarafından yapılacak ya da yaptırılacak yapılar avam projeye göre yapı ruhsatı alınarak yapılmaktadır. Projelerini ve denetimi ise daha önce kurumun mimar ve mühendisleri tarafından yapılmaktaydı.

    Taslak ile yapı tatil tutanağı tanzim etme, mühürleme ve yıkım kararına ilişkin rapor düzenleme işi ile imar denetimine ilişkin diğer görevler, yeni bir düzenleme ile yetkilendirme yapılıncaya kadar, bakanlık oluru ile "Bakanlık Denetçisi" olarak yetkilendirilip, belge verilen ve en az 3 yıl mesleki deneyimi olan bakanlığın merkez ve taşra teşkilatında görevli, yeterli sayıda mimar, mühendis, şehir plancısı unvanlı personel ile üniversitelerin en az 4 yıllık hukuk fakültelerinden mezun personel tarafından bakanlıkça belirlenen usul ve esaslar doğrultusunda yerine getirilir.
Devamı Yarın...

Yüksek Mimar Mualla Akgün

Hiç yorum yok